Serbest Bölge Nedir? Ne İşe Yarar?

Blog

image

Serbest Bölge Nedir? Ne İşe Yarar?

Üretimin artması, lojistik ağların çeşitlenmesi ticaret kavramını günümüzde daha önemli bir hale getiriyor. İşletmelerin günümüz ekonomik koşullarındaki en büyük amacı her zaman olduğu gibi kar elde etmektir. Ülke ekonomileri üretim yaparak büyürler. Üretimde ihracat yapan markaların ve işletmelerin önemi büyüktür.  Serbest bölge, ihracat yapan firmaları desteklemek amacıyla kurulmuş bir yapıdır.  Serbest bölgelerin ihracat yapan firmalar için avantajları oldukça fazladır. Bu içeriğimizde serbest bölge hakkında bilinmesi gerekenlere ve avantajlarına yer vereceğiz.


Serbest Bölge Nedir?



Serbest bölge kavramı özellikle ihracatta önemli bir noktadadır. Ülkelerin ticari sınırları bulunurken serbest bölgeler, gümrük bölgelerinin siyasi sınırları içinde bulunan fakat gümrük hattı dışında sayılan yerlerdir. Bu bölgelerde, ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin olan hukuki ve idari düzenlemeler kısmen uygulanır veya uygulanmaz. Serbest bölgeden alışveriş yapılabilir fakat bu bölge dışına çıkarılan ürünlerde yükümlülüklerin uygulanması gerekir. Serbest bölgede ticaret yapmak isteyenler için de bu durum geçerlidir.

Ülkemizde 18 tane Serbest Ticaret Bölgesi bulunurken, bu bölgeler bağlı oldukları gümrük kodlarını kullanırlar. Ticaret yapan firmalar için serbest bölgeler pek çok avantaj sağlar.


İlginizi çekebilir: Uluslararası Ticaret Nedir? Uluslararası Ticaret ve Avantajları


Serbest Bölgede Ne Yapılır?



Sınai ve ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi için geniş teşviklerin tanındığı serbest bölgede ne yapılır, sorusuna yanıt verelim. 

 

  • Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen her türlü ticari, sınai ve hizmetle ilgili faaliyetler gerçekleştirilebilir.

  • Serbest Bölgeler Koordinasyon Kurulu, yapılan faaliyetlerin denetlenmesini, geliştirilmesini ve çözüme ilişkin yeni stratejiler oluşturur.

  • Yerli ve yabancı tüzel veya gerçek kişiler, ruhsat alarak serbest bölgelerde faaliyet gösterebilirler. 

  • Yatırımcılar, serbest bölge içinde bulunan ve Hazineye bağlı arazı, arsa ve binaları kiralayabilirler. Arazilerin kullanımı, tesislerin kurulması ve kullanılması için gerekli olan izinler bölge müdürlüğü tarafından verilir. 

  • Serbest bölgeler, ihracatı canlandırmak, üretimi teşvik etmek, teknoloji girişini ve yabancı yatırımcıları arttırmak, uluslararası ticaret yapmak için kurulmuşlardır.

Serbest Bölge Özellikleri Nelerdir?



Yabancı ve yerli tüzel ve gerçek kişilerin serbest bölgede faaliyet göstererek ihracat yapmalarını teşvik etmek amacıyla bu bölgeler oluşturulmuştur. Serbest bölge özellikleri nelerdir;

 

  • İhracatı desteklerken yabancı yatırımcıların ve yeni teknolojilerin getirilmesini sağlar.

  • Üretimde önemli payı bulunan sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu hammadde ve ara malların tedarik edilmesini sağlar. 

  • Bu bölgelerde teşvikler fazladır ve düşük maliyetli mal üretimi ve ticareti yapılırken yeni istihdam sahaları sağlar.

  • İhraç edilen malların yurt dışına çıkarken sürecin kolaylaşmasını sağlayan serbest bölgelerde gümrük mevzuatlarına belirli hususlar dışında uyulma zorunluluğu yoktur. 

Serbest Bölgelere Yapılan İhracat Nelerdir?



Serbest bölgelerden yurt dışına ve Türkiye'ye ürün satışı yapılabilir. İhracat Gümrük Beyannamesi düzenlenmediği için yurtdışına satışlar daha kolaydır. Serbest bölge, bir ülkenin sınırları içinde olsa da kurulum amaçlarına göre farklı olduğu için gümrük hattı dışındadırlar. İhracat Gümrük Beyannamesi yerine Serbest Bölge İşlem Formu (SBİF) düzenlenir. 

Serbest bölgelerde yapılan faaliyetlere baktığımızda; üretim, alım-satım, montaj-demontaj, bakım-onarım, bankacılık, sigortacılık, depo, işyeri işletmeciliği olarak farklı faaliyetler yapılabilir. Serbest bölgeden Türkiye'ye satılan mallar ithalat rejimine, Türkiye'den serbest bölgeye satılan mallarda ise ihracat rejimi uygulanır.


Dikkatinizi çekebilir: En Karlı İhracat Ürünleri Nelerdir? En Popüler İhracat Ürünleri



Serbest Bölge Avantajları Nelerdir?


 

  • Serbest bölge faaliyetlerinden gelir edenler, kazançlarını kolayca yurtdışı veya Türkiye'ye transfer edebilirler.

  • Gümrük prosedürlerine uyma zorunluluğu olmadığı için serbest bölgelerdeki faaliyetler daha kazançlıdır. 

  • Serbest bölgedeki bir firma KDV'siz olarak mal satın alabilir. 

  • Faaliyet Ruhsatı kapsamında çalışan firmalar AB üyeliğinin gerçekleşeceği yılın vergileme dönemi sonuna kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır.

  • Mallar serbest bölgede süre sınırı olmadan kalabilirler. Gümrükten ürünler geçerken ürün tipi ve cinsi aynı olmak zorundayken serbest bölgede böyle bir zorunluluk yoktur. Örneğin, ip olarak serbest bölgeye giren bir ara ürün kıyafet olarak çıkabilir.

  • Prosedürler ve faaliyet süreçleri hafifletilirken işlemler daha hızlı yapılabilir.

GoTradeGo dış ticaret platformu olarak bu içeriğimizde serbest bölge hakkında bilgilere yer verdik. İhracat ve dış ticaret hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilir, ihracata başlamak veya dış ticaret uzmanı olarak çalışmak için iletişime geçebilirsiniz.


Daha Fazla Bilgi İçin: İhracata Verilen Destekler Nelerdir?



Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp