Pazarlama Yönelimleri Nelerdir?

Blog

image

Pazarlama Yönelimleri Nelerdir?

 

Küresel pazarlama, teknoloji ve ulaşım imkanlarının artması ile ticaret alanında en çok kullanılan kavramlardan bir tanesidir. Sosyal medya ve dijitalleşme tüketicilerin satın alma davranışlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Küresel alanda varlık göstermek isteyen firmalar dijitalleşme yönelimi gösterirken dış ticaret uzmanlarının rolü oldukça fazladır. Yerel ve iç pazarda pazarlama yönelimleri hakkında bunları biliyor musunuz, içeriğimiz ile merak ettiklerinizi ve bilmeniz gerekenleri sizlere aktaracağız.

Hedef pazar seçimi hakkında bilgi almak için tıklayınız: Hedef Pazar Seçimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pazarlama Yönelimleri Nelerdir?

Pazarlama yerel, ulusal ve küresel ölçekte ürün ve hizmet satışı için oldukça önemlidir. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak, rakiplerin farklı bir pazarlama yöntemi kullanmak pazarlama süreci için oldukça önemlidir. Bir işletme fırsatları ve riskleri değerlendirerek kaynaklarını ve imkanlarını hedefleri doğrultusunda kullanmalıdır. Pazarlama yönelimleri nelerdir, yerel pazarlama yönelimleri nelerdir?

Yerel pazarlama, ulusal alan içerisinde belirli bir bölgedeki tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Bu süreçte demografik, ekonomik, teknolojik, kültürel, politik gelişmeler oldukça önemlidir.

Yerel pazarlama yönelimleri oluşturulurken ulusal sınırlar içerisinde belirlenir. Günümüzde gelişen küreselleşme dış rekabetin de önemini arttırmaktadır. Dış ticaret yapmayan firmalar bile küreselleşmeden etkilenmektedir. Yabancı rakipler iç piyasaya giriş yapabilir ve ilerleyen zamanda sorun yaratabilirler.

Ulusal Pazarlama Yönelimleri Nelerdir?

Ulusal pazarda müşteri bulma, ulaşım sağlama ve ihracat süreçleri oldukça kolaylaştı. Yerel Pazar sonrasında firmalar ölçeklerini büyütmek için ihracat pazarlaması yapabilirler. Ulusal pazarlama yönelimleri nelerdir, detaylarını inceleyelim.

Ulusal pazarlama işletmelerin ürettiği ürünleri kendi ulusal sınırları dışında fiziksel olarak satış yapmasıdır. Ulusal pazarlama, fiyatlandırma, konumlandırma, tutundurma çalışmalarının tamamını kapsamaktadır. Ürün ve hizmetlerin standartlaştırılmasını veya çeşitlendirilmesini de kapsamaktadır.

Ulusal pazarlama yöneliminde genel olarak talep pazardaki kurum ve aracılardan gelir. İhracat pazarlamasında odaklanılan konu diğer pazardaki nihai tüketicinin değil, iş ilişkisinin kurulduğu aracı kurumun istekleridir. Küresel ve uluslararası pazarlarda varlık göstermek isteyen firmaların yönelimleri nelerdir, yakından inceleyelim.

Uluslararası Pazarlama Yönelimleri Nelerdir?

Firmaların ve işletmelerin yerel pazardan sonra yapabileceği veya niş bir alana direkt olarak açılabileceği bir pazardır. Bir işletme ihracat yapmadan fırsat olarak gördüğü bir pazara ortaklık veya doğrudan yatırım ile girmesi biçiminde oluşur. Teknoloji ve internet ağlarının gelişmesi, küresel alanda hizmet verenlerin, ürün tanıtım, pazarlama, müşteri bulma, nakliye ve lojistik süreçlerini kolaylaştırmaktadır.

Küresel pazarlama faaliyetlerini etkili bir şekilde yönetebilmek için tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına, pazarın ve rakiplerin politikalarını araştırmak ve incelemek gerekir. Uluslararası pazarlama yönelimleri içerisinde 4 ana yönelim bulunmaktadır. 4 farklı uluslararası pazarlama yönelimi nelerdir, yakından inceleyelim.

Kendine Odaklı (Ethnocentric) Yönelim; ulusal pazarda başarılı olan pazarlama faaliyetleri diğer pazarlarda da başarılı olacağı varsayılır. İşletmeler kendi ülkelerini diğerlerinden daha üstün görme eğilimdedir. Hızlı yayılma sağlaması açısından avantajlıdır fakat merkeziyetçi bir anlayış mevcuttur.

Çok Odaklı Yönelim (Polycentric); kendine odaklına karşılık her ülkenin farklı olduğunu ve her pazar için farklı bir strateji oluşturulması gerektiğini savunur. Bu yönelimde her pazar tek ve kendine özgüdür. Pazarı ve tüketicileri anlamak için sistematik pazarlama araştırmaları yapılır.

Bölge Odaklı Yönelim (Regiocentric); çok odaklıda her bir pazar için farklı strateji oluşturulurken bölge odaklıda tüketicilerin ortak özelliklerine göre ortak bir bölge belirlenir. Dünya ülkelerini gruplamaya ve benzer ülkeleri aynı bölgesel grup altında toplamaya odaklanır. Çok odaklıya göre maliyetleri daha düşüktür.

Dünya Odaklı Yönelim (Geocentric); bu yönelim, diğer yönelimleri kapsamaktadır. Pazardaki benzerlikleri ve farklılıkları anlamaya çalışan firmalar küresel pazarlama stratejilerini geliştirmeyi amaçlar. Ürünlerin dünya çapında tanınmasını ve marka bilinirliğinin oluşmasını sağlamaktadır.

GoTradeGo dış ticaret yapmak isteyen firmaları freelance dış ticaret uzmanları ile buluşturmaktadır. Dış ticaret alanında çalışmak istiyorsanız veya firmanızı küresel pazarlara taşımak istiyorsanız GoTradeGo ile iletişime geçebilir ve platforma kaydolabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Global Pazarlara Açılma Yolları

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp