Patates İhracatı Nasıl Yapılır?

Blog

image

Patates İhracatı Nasıl Yapılır?

Tarım ürünlerinin üretiminin ülkemizde fazla olması ürünlerin yurt dışına satılmasını kolaylaştırmaktadır. 2019 yılında Çin %25, Rusya %6, Ukrayna %5 ve Türkiye %1,34 pay ile en çok patates üretimi yapan ülkeler sıralanmakta ve Türkiye 17. Sırada yer almaktaydı. 2020 yılında %4,4 artışla 5,2 milyon ton olarak üretim gerçekleşmiştir. Ülkemiz patatesi hem ithal hem de ihraç etmektedir. Patates ihracatı içerisinde patatesler taze, tohumluk ve dondurulmuş olarak yurtdışına satılmaktadır. 2021 yılının ilk çeyreğinde 102.142 ton patates ihracatı gerçekleşmiştir. Kurlardaki hızlı değişimler ve enflasyon üretilen patateslerin yurtdışına satılmasına sebep olmuştur. Patates ihracatı yapmak için bilmeniz gerekenler nelerdir, GoTradeGo dış ticaret platformu olarak detaylarıyla birlikte inceleyelim. 

 


Patates İhracatı Nasıl Yapılır?

 

 

Dondurulmuş ve işlenmiş patates ürünleri, bir diğer deyişle katma değerli ürünler kazançların artmasını ve ülkemize daha fazla faydalı olması açısından oldukça önemlidir. Taze patates yerine işlenmiş ürünlerin satılması teşvik edilmektedir. İhracatta önemli paya sahip olan patates ihracatı nasıl yapılır?


Bitki karantina, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine uyulması gerekmektedir. Bunlarla birlikte Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin kayıt altına alınması gerekir. İhracatçı Birliğine yazılacak dilekçe içerisinde; referans numarası, Bitki Pasaportu ve Operatör Kayıt Sertifikası, İl veya ilçe tarım müdürlüğünden üretici kayıt defterinin onaylı örneği, birden fazla parselde üretim yapan üreticilerin parsel numarası, deposu olanlar için Operatör Kayıt Sertifikası bulunması gerekmektedir. 

 

İşlenmiş ve paketlenmiş olan patateslerin satışında ürünlerin etiketlenmiş olması ve bu etikette firma adı, parti numarası, malın adı, çeşidi, boyu ve üretim yeri bulunmalıdır. Karantinaların bulunması ve ürünün gıda olması yönünden 25 tondan veya her taşıttan numune alınması zorunlu tutulmaktadır. 

 

Analiz sonucunda ürünlerde bulaşık bulunması ve karantina etmenlerine uymaması koşulunda ürünler talimatlardaki yaptırımlar uygulanır ve kesinlikle tohumluk olarak kullandırılamaz. Bildirim alınırsa ihracatçıların her bildirimden sonraki 10 sevkiyatında 10 tondan numune alarak kontrol etmesi gerekmektedir. 


İlginizi çekebilir : İhracat Yol Haritası Nasıl Olmalı?

 

Patates İhracatı Hangi Ülkelere Yapılmaktadır?

 


Patates üretimi diğer sebzelere göre üretimi daha kolay olması ve kullanım alanına göre kullanışlı bir sebze olması sayesinde pek çok ülke tarafından üretilmektedir. Ülkemizin iklimi ve toprakları patates üretimi için oldukça elverişlidir. Patates taze olarak, işlenmiş, hayvan yemi ve tohumluk olarak kullanılmakta ve ihracatta kullanılmalıdır. Patates ihracatı hangi ülkelere yapılmaktadır. 


Türkiye patates üretiminin 65'i iç tüketiminde, yüzde 13'ü tohumluk, yüzde 1'i sanayide, yüzde 3'ü hayvan besininde kullanılırken yüzde 2,5'i ihraç edilmektedir. 2021 yılının ilk çeyreğinde toplam 80.284 ton ihracat gerçekleşmiştir. 


Türkiye patates üretiminde ihracatçı konumundadır. İthal alınan patatesler tohumluk patatestir, satılanlar ise işlenmiş ve taze patatestir. Polonya, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerine, Suriye, Irak, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri patatesi ihraç ettiğimiz ülkelerdir.  

 

İlginizi çekebilir :Uluslararası Ticaret Hakkında Öğrenmeniz Gereken 3 Şey 

 


Patates İhracatında Gerekli Belgeler Nelerdir?

 


 

Patates üretiminde, iç pazarın talebinden artan patatesler yurt dışına satılmaktadır. Taze patates, işlenmiş patates (cips, dondurulmuş patates), tohumluk olarak ihracat yapılmaktadır. Ürünlerin işlenmiş olarak üretilmesi ve satılması ilgili bakanlıklar tarafından teşvik edilmektedir. Patates ihracatında gerekli belgeler nelerdir;


  • Bitki ve bitkisel ürünler ihracat başvuru formu taze meyve ve sebze ihracatı için, başvuru formu
  • İhraç edilen ürünü tanımlayan ve mevzuata uygun fatura
  • Karantina etmenleri analiz raporu
  • İhracat ön izin belgesi
  • Üretici kayıt defteri
  • Alıcı ülke tarafından talep edilen ek deklarasyonlar ile ilgili raporlar,
  •  Gıda sertifikası
  • Yemeklik patates ihracatı için Tareks referans numarası beyanı


GoTradeGo olarak ülkemizde en çok üretilen gıda ürünlerinden bir tanesi olan patates ihracatı yapmak için bilinmesi gerekenleri bu içeriğimizde yer verdik. Ürün ihracatı ve ihracat çeşitleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilir, yurt dışı satışlarınızı arttırmak, süreçleri kolaylaştırmak için GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz. 

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp