Neden İhracat Yapmalıyız? Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır?

Blog

image

Neden İhracat Yapmalıyız? Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır?

Firmalar ve işletmeler ölçeklerini büyütmek ve satış hedeflerine ulaşmak için ihracat yaparlar. Aynı zamanda dijital dönüşümler ve yeni ticari yöntemlere yönelmek isteyen işletmeler e-İhracat modelini de tercih ederler. İhracat yapmak, dış ticaret dengesini korumak ve ihracatın avantajlarından faydalanmak için gereklidir. İç pazarın olumsuzluklarından kurtulmak ve küreselleşen dünyada büyük firmalar ile rekabet etmek için pek çok sektörde firmalar ürünlerini ihraç ederek gelirlerini artırırlar. Kazanç sağlamak ihracatın en önemli avantajı olsa da pek çok faydası bulunmaktadır. GoTradeGo ekibi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde bu avantajlardan ve nasıl ihracat yapılır, sorularına detaylı yanıtlar vereceğiz.  


Neden İhracat Yapmalıyız?



Gelişen teknoloji ve internet ağları sayesinde müşteri bulma, lojistik gibi ihracat süreçleri oldukça kolaylaşırken ürün veya hizmet ihraç etmek firmalara pek çok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar neden ihracat yapmalıyız, sorusuna da yanıt vermiş oluyor.

Firmalar ihracat yaparak iç pazardaki sıkışıklığa çözümler bularak yurt dışına açılırlar ve satışlarını arttırırlar. İç pazardaki sıkışıklıklar, kurlardan, enflasyondan ve kaynak yetersizliğinden oluşurken ihracat yaparak bu sorunlara çözümler bulunabilir.

Türkiye'de satış yapan bir işletmenin hedef kitlesindeki müşteri sayısı kısıtlıdır. Bu işletme eğer ihracat yaparsa hedef kitlesine uygun tüm dünyadan müşteri bulabilir. Bu sayede verilen sipariş miktarı daha fazla olacaktır. Talep fazla olduğu için işletme arzı arttırarak daha çok kar edebilir.

İhracat yapan firmaların kapasiteleri artış gösterecektir. Bu sayede firmalar, hedeflediği satış rakamlarına daha erken ulaşarak ölçeklerini ve kapasitelerini arttırabilirler.

İthalat yaparken ihracat yapılmıyorsa girdiler kurlara bağlı fakat çıktılar Türk lirası olacağı için kurlardan da kayıp olacaktır. Sürdürülebilir dış ticaret modeli için ihracat yapmak gereklidir.

İç piyasada ve uluslararası pazarda marka bilinirliği oluşturmak için ihracat yapmak gereklidir. Artan rekabet ortamında rakiplerinizin önüne geçebilmek için ihracat yapmalısınız.

İhracat satışları, karlılığı, kapasiteyi arttırırken rekabeti ve dengeyi kontrol altına almanıza yardımcı olur.


Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır?



Firmalar ve ülkeler ihracat yaparak dış ticaret dengesini korumaya çalışırlar. İthalat, ihracata göre fazla olursa dış ticaret açığı, az olursa dış ticaret fazlası verilmiş olur. İhracat, yurt dışına satılan mal ve hizmetlerin bütününü oluşturmaktadır. İç pazarda ürün satışı yapıyorsanız ve satışlarınızda artış göremiyorsanız uluslararası pazarlara açılma zamanı gelmiş demektir. Peki, yurtdışına ihracat nasıl yapılır, temel olarak inceleyelim.

Yurtdışındaki pazarlara açılırken gümrük mevzuatlarını, yasaları, yasakları ve kuralları detaylı olarak bilmeniz gerekir. İhracat süreçlerinizi profesyonel ekiplere bırakmak istiyorsanız GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz.

Tüzel ve gerçek kişiler ihracat yapabilir fakat sürekli olarak ihracat devam edecekse bireylerin şahıs şirketi kurması gerekir. İster yurtiçi ister yurtdışına ürün satışı yapın sattığınız ürünlerin vergilerini ödemek zorundasınız. Şirketler sattıkları her ürünün faturasını keserler ve ürünlere yönelik vergileri öderler. Yurtdışına ihracat yapan şirketlerin, sağladığı avantajlardan dolayı limited ve anonim olarak kurulduğunu görmekteyiz.

İhracat yapmak isteyen işletmelerin daha sonra ihracatçı birliklerine üye olmaları gerekir. Bulunduğunuz bölge ve ile en yakın ihracatçı birliğine giderek kaydınızı yaptırabilirsiniz. İhracatçı birliklerinin listesi aşağıdaki gibidir;

·      Ege ihracatçı birlikleri

·      Akdeniz ihracatçı birlikleri

·      Uludağ İhracatçı birlikleri

·      Doğu Anadolu ihracatçı birlikleri

·      Güneydoğu Anadolu ihracatçı birlikleri

·      Orta Anadolu ihracatçı birlikleri

·      Doğu Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği

·      Karadeniz İhracatçı Birlikleri

·      Denizli İhracatçı Birlikleri

·      Denizli İhracatçıları Birliği

·      İstanbul İhracatçı Birlikleri

·      İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri

·      İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçı birlikleri

Yurtdışına ihracat yapabilmeniz için yapmanız gereken iki adımı tamamladıktan sonra ihracat nasıl yapılır, yazımızın devamında detaylı olarak anlatalım.


İlginizi çekebilir: İhracata Verilen Destekler Nelerdir? 

 

 İhracat Nasıl Yapılır?



İhracat süreçlerinde ihracat yapılan ülkenin ve ithalat yapılan ülkelerin yasalarını, mevzuatlarını ve yasaklarını detaylı olarak araştırmanız gerekir. Ürün yurtdışına çıktığında giden ülkede gümrüğe takılabilir ve ürün geri gelebilir.

Yazımızın devamında bahsedeceğimiz pazar araştırması sonrasında bulduğunuz müşteri ve kendi şirketiniz arasında satış sözleşmesi imzalamanız gerekir. Yurtdışına satış yapacağınız için bu sözleşmeler uluslararası satış sözleşmesi standartlarına uygun olmalı ve özenle hazırlanmalıdır.

Sözleşmenize uyarak gönderimi sağlayacağınız nakliye işlemleri oldukça kapsamlı olduğu için herhangi bir eksiklikte ürünün geri gelmesini elbette kimse istemez. En çok zorlanılan konulardan bir tanesi olan nakliye işlemleri sürekliliği sağlamak ve müşterinin güvenini kazanmak için çok önemlidir. Nakliye işlemleri içerisinde belirlenen teslimat süresi, ürün adedi, nakliye zamanlaması ve teslim tarihleri gibi pek çok unsur bulunur.

Nakliye sürecinde ihracat yapacak firmanın düzenlemesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bunlar; proforma fatura, ürün faturası, yabancı fatura, çeki listeleri ve eşya ordinosu, koli müfredat belgeleri ve kontrol belgeleridir. Ürünler hazırlandıktan sonra yurtdışına gönderilmek için gümrüğe gönderilir. Gümrük mevzuatlarına uygun olan ürünler teslim edilmek için yola çıkar. Gümrük süreçlerine dikkat ederseniz teslimat tarihinde ürünü teslim edebilirsiniz. Gümrük mevzuatları ve prosedürlerini bilen dış ticaret uzmanını bulmak için GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz.

 

Dikkatinizi çekebilir: İhracat Nedir? İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur?

 

 

İhracata Nasıl Başlanır?



Teknolojinin gelişmesinin ve internetin yaygınlaşmasının ihracatın gelişmesinde çok büyük etkisi var. E-İhracat kavramı artık bir iş kolu olarak adlandırılırken ihracat süreçleri artık kolayca çözülebiliyor. Global pazar yerlerinin artması ile herkes müşterisini kolayca bulabiliyor, lojistik süreçlerini yöneten firmalar oldukça fazla ve satış rakamlarının global pazar yerlerinde oldukça fazla olmasından dolayı ihracat yerli üreticilere çekici gelmeye başladı. İhracat pek çok avantajı da beraberinde getirirken ihracata sıfırdan nasıl başlanır, hemen yakından bakalım.

İhracat yapabilmeniz için şirket sahibi olmanıza gerek yok fakat sürekli olarak bu işi yapacaksanız ve şirket yapılarının avantajlarından faydalanmak istiyorsanız şirket kurmanız gerekir. Şirket sahibi olmadan, T.C. kimlik numaranız ile vergi numarası aldıktan sonra muhasebeci tutmanız gerekir. Sonraki adımda bir gümrük müşavirine yetki vererek ihracatçı birliğine kayıt yaptırdıktan sonra ihracata başlayabilirsiniz. Firmaların ve ihracatçıların dış pazara mal veya hizmet yapabilmesi için devlet destekleri bulunuyor. Bu desteklemelerden faydalanarak ürünlerinizi yurtdışındaki müşterilerinize satabilirsiniz.

Devlet desteklemeleri ve ödeyeceğiniz vergilerden indirimli olarak faydalanmak için şirket kurarak ihracat yapmaya başlayabilirsiniz. Yurtdışına ihracat nasıl yapılır, başlığında detaylı olarak belirttiğimiz gibi ilinizde veya bölgenizde bulunan İhracatçı Birliğine kayıt yaptırmanız gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta İhracatçı Birliği'nin yakın olmasından ziyade sektörünüzle alakalı olması gerektiğidir.

İhracatçı Birliği'ne kaydınızı yaptıktan sonra ürünlerinizi ihraç etmek için lojistik süreçlerini planlamanız, gerekli belge ve evrakları düzenlemeniz gerekir. Ürünlerin herhangi bir soruna takılmadan zamanında teslim edilmesi müşteri memnuniyeti için oldukça önemlidir. Yerel bir işletmeyseniz veya yurtdışına açılacak bir firmanız varsa ve bu süreçler size zor geliyorsa GoTradeGo'yu tercih ederek verimliliğinizi ve üretim kapasitenizi arttırabilirsiniz.

 

Yurtdışına Ne İhraç Edilir?



İhracat yapılacak ürünler İhracat Yönetmeliği kapsamında belirlenmektedir. Yurtdışı pazarına giriş yapmak isteyen işletmeler ilgili ihracatçı birliklerinden ve ilgili mevzuatlardan ihraç etmek istedikleri ürünleri inceleyebilirler. Bununla birlikte ihracatı yapılacak ülkedeki ithalat mevzuatlarının, yasaların ve yasakların detaylı olarak incelenmesi, ürünün o ülkeye uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bir ülkede yasak olan bir ürünü gönderdiğinizde ürün giden ülkenin gümrüğünden geçmeyebilir ve bunun sonucunda ulaşım, üretim, pazarlama maliyeti olan üründen kar edemeyebilirsiniz.

Mal ve hizmet üreterek yurtdışı pazarlarındaki müşterilerinize satabilirsiniz. İhracat yapılan sektörleri ve en çok ihraç edilen ürünleri yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

 

 

İhracatta Hedef Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?



İhracat yapmak isteyen firmalar, ilk olarak ihracat yapacakları ülkeleri detaylı olarak incelemeleri gerekir. Ürününüz Türkiye'de çok satabilir veya sizin ürününüzün benzeri yurtdışında çok satıyor olabilir fakat yurtdışında pazara yeni giriş yaptığınız için marka bilinirliğiniz olmayacaktır. Bu yüzden ilk olarak hedef Pazar araştırması yapmanız gerekir. Peki, ihracatta hedef Pazar araştırması nasıl yapılır?

İhracatçı firmaların ilk olarak ihracat yapacakları ülkelerin kültürlerini ve dilini araştırmaları gerekir. Bir ürün yurtdışı pazarında talep görmüyorsa o ürün için bütçe ayırmak yanlış bir tercih olabilir. Bu yüzden hedef pazardaki talepler ve üretim kapasitesi detaylı olarak analiz edilmelidir.

Yurtdışına satış yapmak istediğiniz ürünün nerede satılacağını belirlemeniz gerekir. Firmalara, ülkelere veya bireysel müşterilere satış yapabilirsiniz. Hedef kitlenizdeki müşteriler ürünlerine nereden ulaşabileceğini belirlemeniz gerekir.

Ödeme yöntemleri ve satış yerlerinin çeşitliliği hedef kitlenizdeki müşteriler için oldukça önemlidir. Satış sitelerinde satış yapacaksanız, satış sonrasında bu ülkede kullanılan ödeme yöntemlerini incelemeniz gerekir.

Sosyal medyanın gücü günümüzde oldukça fazlayken hedef kitlenizdeki kullanıcıların en çok hangi sosyal medya platformunu kullandıklarını bilmeniz gerekir. Örneğin; mesajlaşma uygulaması olarak Avrupa'da Whatsapp kullanılırken Asya'da WeChat uygulamasını daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yeni bir pazara açılırken oranın dinamiklerini bilerek güçlü bir pazarlama stratejisi oluşturmanız gerekir. Fiyat politikası, müşterinin ürününüze ulaşabilme yöntemleri, tanıtım, reklam gibi tutundurma çalışmaları ve ürün özelliklerini detaylı olarak planlamanız gerekir.

Globaldeki rakipleriniz iç pazardaki rakiplerinize göre daha güçlü olacaktır. Onların eksiklerini, uyguladıkları stratejileri incelemeniz ve pazara giriş planınıza bu incelemeleri eklemeniz gerekir.

 

E-İhracat Nasıl Yapılır?



Günümüzde ticaretin daha kolay yapılabilmesini sağlayan E-Ticaret modeli tüm dünyada kullanılmaktadır. İşlemlerini ve süreçleri dijitalde yönetmek isteyenlerin sorduğu sorulardan bir tanesi de e-İhracat nasıl yapılır, sorusudur.

E-İhracat yapabilmenin temel olarak iki yöntemi bulunmaktadır. Satışınızı gerçekleştirmek için online pazar yerlerini kullanabilir veya e-Ticaret sitenizde satış yapabilirsiniz.

E-İhracat, girişimciler, kendi işini yapanlar ve küçük işletmeler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Mağaza, ofis, işyeri olmadan satış yapabileceğiniz e-İhracat satıcılara kolaylık sağlamaktadır.

E-İhracat yaparken şirkete ihtiyacınız vardır. Ürün satışı yaparak para kazandığınız için gerekli vergileri ödemeniz gerekirken müşteri bulma, pazarlama, tanıtım gibi konularda e-İhracat modeli oldukça avantajlıdır.


En Çok İhraç Edilen Ürünler Nelerdir?



İhracata başlamak için sermaye ve üretiminiz varsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız en çok ihraç edilen ürünler sizlere fikir verebilir. Ülkemizde en çok ihraç edilen ürünler nelerdir, gelin yakından bakalım.

Türkiye'nin 2021 yılı Ocak-Kasım ayları arasındaki verilerine baktığımızda yurtdışına en çok ihracatı yapılan sektörler tarım, sanayi ve madenciliktir. Sanayi alanında bu 6 aylık veriye baktığımızda sanayi alanında 154 milyar dolar, tarımda 26,5 milyar dolar ve madencilikte 5,3 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır.

Sanayi ürünlerinde ise otomotiv, kimyevi maddeler, çelik ve hazır giyim endüstrisi yerlerini almıştır.

İhracatta büyümesi en hızlı olan diğer sektörler ise çelik, mücevher, kuru meyve mamulleri ile savunma ve havacılık sanayii olurken üretilen 2019 yılında 63,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirildi.

 

GoTradeGo ile İhracat Yapmanın Avantajları


 

Yurtdışı pazarına açılabilmek için güçlü pazarlama stratejisine ve iyi bir dış ticaret ekibine ihtiyacınız olacaktır. Gümrük mevzuatları, yasalar ve prosedürler oldukça kapsamlıyken bu işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlamak ve ihracatınızı gerçekleştirmek için GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz. GoTradeGo ile ihracat yapmanın avantajları nelerdir;

Sektörünüz ve ürününüz hakkında bilgiye sahip uzman ekiplerimiz kısa sürede hedef müşteriye kolayca ulaşabilir ve hedef pazar araştırması sürecinizi hızlandırırlar.

Yapılan tüm işlemler ve ticari faaliyetler sizlere raporlanır ve iş takibini kolayca yapabilirsiniz.

İhracat sürecini yönetebilmek için bir ekip kurmanız gerekir fakat GoTradeGo ile buna gerek kalmaz ve bu sayede personel giderlerinizi düşürebilirsiniz.

Firmanızın belirlediği bütçe doğrultusunda hareket eden uzmanlarımız hedefleriniz doğrultusunda hareket eder ve tüm süreçte size detaylı rapor sunarlar.

Bulunduğunuz sektörde çalışmış tecrübeli ve dinamik uzmanlarımız ile mümkün olan en kısa sürede ihracatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

GoTradeGo ile kolayca global pazarlara açılabilir ve ihracat yapmaya başlayabilirsiniz. GoTradeGo, dış ticaret uzmanları aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki alıcı ve satıcılar ile bağlantı kurmanızı sağlar. İthalat ve ihracat süreçlerinizi artık daha kolay yönetebilir ve verimliliğinizi arttırabilirsiniz. GoTradeGo ile yurtdışına açılmak istiyorsanız iletişim sayfamıza giderek form doldurabilir, e-posta atabilir veya iletişim numaralarımızı arayabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için : Hedef Pazar Seçimi Nedir? Hedef Pazar Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

 

 

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp