Neden İhracat Yapmalıyız? Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır?
Firmalar ve işletmeler ölçeklerini büyütmek ve satış hedeflerine ulaşmak için ihracat yaparlar. Aynı zamanda dijital dönüşümler ve yeni ticari yöntemlere yönelmek isteyen işletmeler e-İhracat modelini de tercih ederler. İhracat yapmak, dış ticaret dengesini korumak ve ihracatın avantajlarından faydalanmak için gereklidir. İç pazarın olumsuzluklarından kurtulmak ve küreselleşen dünyada büyük firmalar ile rekabet etmek için pek çok sektörde firmalar ürünlerini ihraç ederek gelirlerini artırırlar. Kazanç sağlamak ihracatın en önemli avantajı olsa da pek çok faydası bulunmaktadır. GoTradeGo ekibi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde bu avantajlardan ve nasıl ihracat yapılır, sorularına detaylı yanıtlar vereceğiz.
Neden İhracat Yapmalıyız?
Gelişen teknoloji ve internet ağları sayesinde müşteri bulma, lojistik gibi ihracat süreçleri oldukça kolaylaşırken ürün veya hizmet ihraç etmek firmalara pek çok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar neden ihracat yapmalıyız, sorusuna da yanıt vermiş oluyor.
Firmalar ihracat yaparak iç pazardaki sıkışıklığa çözümler bularak yurt dışına açılırlar ve satışlarını arttırırlar. İç pazardaki sıkışıklıklar, kurlardan, enflasyondan ve kaynak yetersizliğinden oluşurken ihracat yaparak bu sorunlara çözümler bulunabilir.
Türkiye'de satış yapan bir işletmenin hedef kitlesindeki müşteri sayısı kısıtlıdır. Bu işletme eğer ihracat yaparsa hedef kitlesine uygun tüm dünyadan müşteri bulabilir. Bu sayede verilen sipariş miktarı daha fazla olacaktır. Talep fazla olduğu için işletme arzı arttırarak daha çok kar edebilir.
İhracat yapan firmaların kapasiteleri artış gösterecektir. Bu sayede firmalar, hedeflediği satış rakamlarına daha erken ulaşarak ölçeklerini ve kapasitelerini arttırabilirler.
İthalat yaparken ihracat yapılmıyorsa girdiler kurlara bağlı fakat çıktılar Türk lirası olacağı için kurlardan da kayıp olacaktır. Sürdürülebilir dış ticaret modeli için ihracat yapmak gereklidir.
İç piyasada ve uluslararası pazarda marka bilinirliği oluşturmak için ihracat yapmak gereklidir. Artan rekabet ortamında rakiplerinizin önüne geçebilmek için ihracat yapmalısınız.
İhracat satışları, karlılığı, kapasiteyi arttırırken rekabeti ve dengeyi kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır?
Firmalar ve ülkeler ihracat yaparak dış ticaret dengesini korumaya çalışırlar. İthalat, ihracata göre fazla olursa dış ticaret açığı, az olursa dış ticaret fazlası verilmiş olur. İhracat, yurt dışına satılan mal ve hizmetlerin bütününü oluşturmaktadır. İç pazarda ürün satışı yapıyorsanız ve satışlarınızda artış göremiyorsanız uluslararası pazarlara açılma zamanı gelmiş demektir. Peki, yurtdışına ihracat nasıl yapılır, temel olarak inceleyelim.
Yurtdışındaki pazarlara açılırken gümrük mevzuatlarını, yasaları, yasakları ve kuralları detaylı olarak bilmeniz gerekir. İhracat süreçlerinizi profesyonel ekiplere bırakmak istiyorsanız GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz.
Tüzel ve gerçek kişiler ihracat yapabilir fakat sürekli olarak ihracat devam edecekse bireylerin şahıs şirketi kurması gerekir. İster yurtiçi ister yurtdışına ürün satışı yapın sattığınız ürünlerin vergilerini ödemek zorundasınız. Şirketler sattıkları her ürünün faturasını keserler ve ürünlere yönelik vergileri öderler. Yurtdışına ihracat yapan şirketlerin, sağladığı avantajlardan dolayı limited ve anonim olarak kurulduğunu görmekteyiz.
İhracat yapmak isteyen işletmelerin daha sonra ihracatçı birliklerine üye olmaları gerekir. Bulunduğunuz bölge ve ile en yakın ihracatçı birliğine giderek kaydınızı yaptırabilirsiniz. İhracatçı birliklerinin listesi aşağıdaki gibidir;
· Ege ihracatçı birlikleri
· Akdeniz ihracatçı birlikleri
· Uludağ İhracatçı birlikleri
· Doğu Anadolu ihracatçı birlikleri
· Güneydoğu Anadolu ihracatçı birlikleri
· Orta Anadolu ihracatçı birlikleri
· Doğu Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği
· Karadeniz İhracatçı Birlikleri
· Denizli İhracatçı Birlikleri
· Denizli İhracatçıları Birliği
· İstanbul İhracatçı Birlikleri
· İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri
· İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçı birlikleri
Yurtdışına ihracat yapabilmeniz için yapmanız gereken iki adımı tamamladıktan sonra ihracat nasıl yapılır, yazımızın devamında detaylı olarak anlatalım.
İlginizi çekebilir: İhracata Verilen Destekler Nelerdir?
İhracat Nasıl Yapılır?
İhracat süreçlerinde ihracat yapılan ülkenin ve ithalat yapılan ülkelerin yasalarını, mevzuatlarını ve yasaklarını detaylı olarak araştırmanız gerekir. Ürün yurtdışına çıktığında giden ülkede gümrüğe takılabilir ve ürün geri gelebilir.
Yazımızın devamında bahsedeceğimiz pazar araştırması sonrasında bulduğunuz müşteri ve kendi şirketiniz arasında satış sözleşmesi imzalamanız gerekir. Yurtdışına satış yapacağınız için bu sözleşmeler uluslararası satış sözleşmesi standartlarına uygun olmalı ve özenle hazırlanmalıdır.
Sözleşmenize uyarak gönderimi sağlayacağınız nakliye işlemleri oldukça kapsamlı olduğu için herhangi bir eksiklikte ürünün geri gelmesini elbette kimse istemez. En çok zorlanılan konulardan bir tanesi olan nakliye işlemleri sürekliliği sağlamak ve müşterinin güvenini kazanmak için çok önemlidir. Nakliye işlemleri içerisinde belirlenen teslimat süresi, ürün adedi, nakliye zamanlaması ve teslim tarihleri gibi pek çok unsur bulunur.
Nakliye sürecinde ihracat yapacak firmanın düzenlemesi gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bunlar; proforma fatura, ürün faturası, yabancı fatura, çeki listeleri ve eşya ordinosu, koli müfredat belgeleri ve kontrol belgeleridir. Ürünler hazırlandıktan sonra yurtdışına gönderilmek için gümrüğe gönderilir. Gümrük mevzuatlarına uygun olan ürünler teslim edilmek için yola çıkar. Gümrük süreçlerine dikkat ederseniz teslimat tarihinde ürünü teslim edebilirsiniz. Gümrük mevzuatları ve prosedürlerini bilen dış ticaret uzmanını bulmak için GoTradeGo'yu tercih edebilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilir: İhracat Nedir? İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur?
İhracata Nasıl Başlanır?