Nasıl İhracat Yapılır? Hedef Pazar Nasıl Belirlenir?

Blog

image

Nasıl İhracat Yapılır? Hedef Pazar Nasıl Belirlenir?

İhracat her ne kadar teferruatlı bir iş olarak görülse de üretim yapan birçok şirketin büyümesi ve gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. İhracat, şirketin hem yeni piyasalara açılmasını hem de yeni potansiyel müşterilere hitap etmek üzere mevcut ürünlerinin geliştirilmesini desteklemektedir. Bu durum, şirketin kendini durmadan geliştirmesine ve büyümesine de yardımcı olur. Bu noktada da ihracat yol haritası oldukça önemlidir. Peki ihracat yol haritası nedir ve nasıl olmalıdır? 

Bu yazımızda ihracat yol haritası nasıl olmalıdır ve kriterleri nelerdir konusunu sizler ile paylaşacağız.



Nasıl İhracat Yapılır?










İhracat pek çok firma için olmazsa olmaz bir ticaret yöntemidir. İhracat yapacak olan satıcı, ithalatçı yani alıcıya, ihraç malına yönelik yazılı ve kayıtlı belge bulunması açısından e-mail üzerinden de iletişim içerisinde olması oldukça önemlidir.

İki firma arasında gerçekleşecek ticaretin genel kurallarını, beklentilerini ve olası ihtilafların çözüm ve cezalarını içeren bir sözleşme yapılması gerekir. Böylece bu sözleşme, iki firma açısından da bağlayıcı özellik taşır. 

İhracatçı olmak için özel bir belge veya izin gerekmez. Gerekli bazı kuruluşlara üye olarak, kayıt yaptırarak ihracatçı kimliği, niteliği kazanabilirsiniz. Müşterinin bulunmasında uluslararası fuarlara katılım, firma rehberleri, ticari heyetler, ticaret müşavirlikleri, konsolosluklar, B2B siteler, sosyal medya, pazar araştırma gezisi ve potansiyel müşteri ziyaretleri gibi seçenekler yardımcı olur. Ayrıca pazarlamanın uluslararası versiyonu olan bu çalışmada ihracat danışmanlık firmalarından profesyonel destek de alınabilir. Sipariş kesinleştiğinde ihraç ürününün üretimi ve gönderime hazır hale gelmesi ile ihraca hazır hale gelmiş olur.

İlginizi çekebilir: Mikro İhracat Nedir?


Hedef Pazar Nasıl Belirlenir?         





Küreselleşmeden önce, teklifinize yanıt verme olasılığı en yüksek olan dış pazarları belirlemeniz oldukça önemlidir. 

Hedef pazarlarınızı belirlerken bu pazarlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmalı ve bir şablon oluşturmalısınız. 

Böylece ihracat pazar araştırması yapabilirsiniz. Pazar araştırması 2 adımı içerir:


Potansiyel pazarları araştırmak

1) Sizin ürününüz ile aynı ürün ve hizmetlerin ihracatına ilişkin belgeleri araştırın (hükümet web siteleri, istatistikler, mevcut pazar araştırması). 

2) Bu belgeleri bulmak için zaman ayırın. Araştırmanıza birden fazla potansiyel ihracat pazarını göz önünde bulundurarak başlayın.

3) En az 5 pazar seçin ve geçirdikleri dönüşümleri araştırın. Keşfetmeye açık olun ve kendinizi tek bir Pazar ile sınırlandırmayın.

4) Farklı pazar türlerine bakın. Kültürel farklılıklara açık olmak ve diğer dilleri konuşmak, bir pazar seçerken yardımcı olabilir.


Hedef pazarların değerlendirilmesi

1) Talep ve ihtiyaç değişikliklerini, potansiyel alıcıları ve sosyoekonomik verileri analiz edin.

2) Her bir hedef pazarda ne kadar ulusal ve uluslararası rekabet olduğunu ve her bir rakibin pazar payının ne olduğunu belirleyin.

3) Rekabetin kullandığı satış ve dağıtım stratejilerini ve bunların güçlü ve zayıf yönlerini listeleyin.

4) Standartlar, kısıtlamalar, iş kültürü, ticaret yasaları gibi potansiyel sorunları belirleyin.



Sektör-Pazar Analizi Nasıl Yapılır?      






Bir iş planını bir araya getirmenin bir kısmı da pazar analizidir. Pazar analizi, sunduğunuz ürün veya hizmete yönelik ihtiyaç ve talebi değerlendirme sürecidir. Pazar analizi, kendi işiniz için ve sektörünüzdeki rakiplerin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerini değerlendirmenizi ve işletmeniz için belirlediğiniz hedeflere nasıl ulaşacağınıza dair bir plan oluşturmanızı gerektirir. Bu değerlendirme genellikle bir SWOT analizi ile yapılabilir. Bu analiz için gerekli kriterler aşağıdaki gibidir:  

İşletmenizin güçlü yönlerini değerlendirin: İşletmenizin sahip olduğu tüm dahili olumlu özelliklerin bir listesini yapın. İş gücü, kontrol edebileceğiniz faktörlerdir. 
Güçlü yönler ayrıca sizi rakiplerinizden ayırır. 
Güçlü yönler, mevcut müşterilerle veya geçmişle olan iş ilişkilerinde istihdam ettiğiniz kişiler (deneyimleri, eğitimleri, kimlik bilgileri vb.) olabilir.
İşletmenizin zayıf yönlerini değerlendirin ve bir liste yapın: Zayıf yönler, işinizi rekabet avantajı elde etmekten alıkoyan faktörlerdir. Bazı zayıflıklar arasında deneyimsizlik, iş yeri ve nakit gibi kaynaklara erişim sayılabilir. 
İş fırsatlarını belirleyin:  Fırsatlar, pazarlama stratejileriniz aracılığıyla elde edeceğiniz sonuçlara dönüşür. İnternet, yerel satışları olan ancak işi çevrimiçi hale getirmemiş bir işletme için kullanılmayan bir fırsat örneği olabilir.
İşletmenize yönelik tehditleri değerlendirin: Tehditler arasında kötü ekonomik koşullar, sektörünüz veya işinizle ilgili kötü tanıtım, yasalar ve düzenlemeler veya tüketici satın alma davranışındaki bir değişiklik yer alabilir.
Pazarlama stratejileri oluşturmak için SWOT analizinden yararlanın:  Analizi tamamladıktan sonra, bulgularınızı, işletmenin güçlü taraflarından yararlanan, iş zayıflıklarının üstesinden gelen, olası tehditleri planlayan ve iş fırsatlarından yararlanan belirli pazarlama stratejileri oluşturmak için kullanın.

Dikkatinizi çekebilir: İhracat Türleri Nelerdir?

GoTradeGo olarak bu yazımızda sizler ile ihracat yol haritası ve gereksinimlerini paylaştık. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp