Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?
Mikro İhracat, isminden de anlaşılacağı üzere, ihracat yapmayı amaçlayan firmaların, gemiler dolusu ürün göndermesini gerektirmeyen ihracat biçimidir. En düşük miktar düzeyinde satış imkânı sunan bir ihracat sistemidir.
Mikro ihracat, özellikle e-ticaretin yükselişe geçmesi ile büyük bir popülarite elde etmiş durumda. Bunun en geçerli sebebi ise Türk Lirası karşısında yüksek değere sahip olan para birimleri üzerinden gelir elde imkanı sunuyor olması ve işletmenizin standart ihracat modellerinde olduğu gibi büyük ölçekli olmasına gerek duymaz. Küçük ve orta ölçekli firmaların yurt dışına açılması konusunda fırsat sunan bir ihracat modelidir.
Mikro ticaretin en güzel örneklerinden bir tanesi e-ticaret siteleri olarak söylememiz mümkündür. Bu web siteleri aracılığı ile firmalar dünyanın herhangi bir lokasyonunda bulunan bir alıcı ile ticaret fırsatı yakalayabilir. Uluslararası çapta hizmet vermek veren B2B (Business to Business) yani alıcı ve satıcıların birbirleri ile irtibat kurabildiği bu tarz platformların yaygınlaşması ihracat deneyimi olmayan firmalara bu konuda tecrübe kazanmaları konusunda fırsatlar sunacaktır.
Bu aşamada mikro ihracat, yurt dışından sınırlı bir talep alan ya da az sayıda ürün satacağı bir müşteri ile irtibata geçen firmaların bu işlemi belki de tek bir kez yapacak olmaları veya satacakları ürün miktarı ve fatura bedelinin düşük olması, bizzat firma sahiplerini ihracat yapacak olmanın beraberinde getirdiği gümrük vb. müşavirlik masrafları karşısında oldukça fazla rahatlatır.
Mikro İhracatın Avantajları
İhracat yapmayı hedefleyen bir firma, bulunduğu bölgede veya sektörel faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olmalı, gümrük müşavirine noter aracılığı ile gümrük işlemlerini halledebilmesi adına yetkilendirmede bulunmanız gerekir. Tüm bunlar da firmanız adına ciddi bir masraf teşkil etmez.
Masraf söz konusu olduğunda, ürünlerin taşınması aşamasında gerçekleşir ki o da ürünlerin ebat, ağırlık ve teslim edileceği ülkeye göre değişim göstermesi anlamı taşır ki bu da altından kalkılması güç bir masraf değildir.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat yaparken birtakım kurallar söz konusudur. İhracatı yapılacak ürün ağırlığı en fazla 300 kg ve ürün bedeli en fazla 15.000 Euro olacak şekilde belirlenmelidir. Bu miktar daha öncesinde 150 kg ve 7500 Euro şeklindeydi.
ETGB Nedir?
ETGB Nedir: Mikro ihracat olarak tanımlanan ticari faaliyette, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, kısaca ETGB olarak tanımlanır. Fiyat ve gönderi ağırlığı hususlarını kontrol eden mekanizmadır.
Mikro ihracatın temel hedefi, küçük işletme ve KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutularak, daha kolay ve masrafsız bir şekilde gerekli şartlara uygun sınırlar ile ihracat işlemleri yapabilmesini sağlamaktır.
Bir ihracat işleminin mikro ihracat sayılabilmesi için, ihracatın kesinlikle satış amacıyla yapılmış olması gerekmektedir. Bunun haricinde ürün gönderimi, tamir amaçlı geri dönmek üzere ürün gönderimi gibi ürün gönderileri mikro ihracat kapsamına girmez.
ETGB için Gerekli Evraklar - ETGB evrakları - Hızlı Kargo Yoluyla İhracat Evrak Listesi:
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (DHL örnek belge)
- Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu (ETGB formu olarak da adlandırılır)
- Maliye onaylı Türkçe faturanın aslı veya e-arşiv fatura.
- İngilizce fatura veya proforma
- Konşimento kopyası (Nakliye firmasından temin edebilirsiniz)
- ATR Belgesi: Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştirirken, müşterinizin gümrük vergisi ödememesi adına, konşimento ve faturanızı kaşe imza yaparak, firmanızın bulunduğu şehirde ticaret odasından ATR derletebilirsiniz.
Cevapla