Mikro İhracat Avantajları

Blog

image

Mikro İhracat Avantajları

Günümüzde birçok ihracat ve ithalat türü bulunmaktadır. Mikro ihracat da ihracat türlerinden birisidir. Mikro ihracat nedir sorusunda kısaca " mini ihracat" cevabını verebiliriz. Bu ihracat türü, yurt dışında küçük ebatlarda ve düşük ağırlıklarda ürün satışını kolaylaştırmak açısından oldukça etkilidir. İhracattan farkı ise mikro ihracatta yurt dışında satış yapmak için İhracatçılar Birliği kaydına gerek duyulmamasıdır. Ayrıca, gümrük müşavirliği hizmeti veren bir firma ile çalışmak da zorunluluk değildir. Bu sebeple mikro ihracat küçük çaplı ihracat gönderileri için yaygın olarak tercih edilen bir ihracat modelidir.
Mikro İhracat, 300kg ve 15.000 Euro'ya kadar olan gönderileri kapsayan bir ihracat türüdür. Bu limitler altındaki gönderiler ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile beyan edilebilir. (20.07.2011 Tarihli Gümrük Genel Tebliği değişiklikleri için Madde 5-3 No.lu)
Mikro ihracat, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ya da kurumların sahipleri (KOBİ) tarafından yaygın olarak kullanılan bir ihracat çeşididir.
 Bu yazımızda mikro ihracatın avantajlarını, mikro ihracat ürünlerini ve mikro ihracat için gerekli olan belgeleri sizler ile paylaşacağız.
 
1) Mikro İhracat Avantajları Nelerdir?
 
Mikro ihracat, yasal düzenlemeler sayesinde KDV' yi geri ödemesi ve diğer ihracat teşvikleri kullanımı için en pratik ihracat türlerinden birisidir. Mikro ihracat kapsamında belirtilen kriterlere sahip ve bedelli ihracat gönderilerinin gümrük beyanı, operatör teslimat şirketleri tarafından yapılabilir. Belirtilen kriterlerdeki gönderilecek ürünler, hızlı kargo firması tarafından herhangi bir noter vekaletine ihtiyaç duyulmadan ihracat olarak gümrük sistemine kaydedilir. Mikro ihracatın avantajları ise aşağıdaki gibidir:
1) Gümrük müşavirliğinde hizmet bedeli oluşmaz.
2) Çıkış ambar ücreti bulunmaz.
3) Noter tasdikli vekaletnameye ihtiyaç duyulmaz.
4) İhracatçılar Birliği kaydına gerek duyulmaz.
5) KDV iadesi alınabilir. 
Mikro ihracat; gümrük müşavirliği, çıkış ambar ücreti, vekaletname için noter ücreti gibi masraflardan tasarruf sağlanabilir. Bu tasarruflara ek olarak KDV iadesi teşvikinden de faydalanabilir. Ayrıca, işlemler elektronik ortamda yapıldığından zamandan tasarruf edilir ve dosya saklama sorunu da çözülür.
 1) Antrepo, ardiye, Gümrük Müşavirliği (ya da beyanname) ücreti yoktur.
2) Vekaletname gerektirmediği için noter ücreti yok
3) En aza indirilmiş evrak işleri sayesinde zamandan tasarruf
4) İhracatınızın nihai alıcıya hızlı teslimatı
5) Kolay Kdv iade prosedürleri
Mikro İhracatta ihracat parasının ülkeye getirilmesinde genel rejime uygunluk aranmaz.

2) Mikro İhracat Ürünleri Nelerdir?

Mikro ihracat, toplam ağırlığı 150 kg ve toplam fiyatı 7.500 Euro'nun altındaki tüm ürünlerin ihracatının genel adıdır.
Mikro ihracat, ağırlık ve fiyatları bu limitleri aşarsa gümrük müşavirleri tarafından detaylı gümrük beyannamesi verilmesi gerekir. Ayrıca Mikro ihracat kargonuzun ihracat amaçlı taşındığını kanıtlamak için e-posta adresinize gönderilen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini (ETGB) kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İhracat Türleri Nelerdir?

3) Mikro İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 
Yurt dışı gönderilerin mikro ihracat adı altında gönderilebilmesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
 1) Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (Yalnızca bir defa verilir.)
2) İhracat Bilgi Formu
3) E-Arşiv Fatura ya da Maliye Onaylı Fatura (E-fatura kabul edilmez. Ayrıca faturada detaylı içerik tanımı ve GTIP kodu olması gerekir.)
4) İngilizce Fatura (Proforma ve Commercial Invoice)
Bunlara ek olarak gönderici firmanın, gümrük sisteminde "ihracatçı" olarak kayıt yaptırması da oldukça önemlidir. Kayıt işlemleri E-Devlet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.
 GoTradeGo olarak bu yazımızda sizler ile mikro ihracatı, avantajlarını, mikro ihracat için gerekli belgeleri ve mikro ihracat ile hangi ürünleri ihraç edebileceğinizi paylaştık. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp