Konsinye İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Blog

image

Konsinye İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?


Küresel ticarette en kullanılan terimlerden bir tanesi olan konsinye ihracat, kesin satışı daha sonra yapılacak malın yurt dışındaki komisyonculara, alıcılara veya tedarikçinin yurt dışındaki şubelerine, temsilciliklerine gönderilmesini tanımlamaktadır. Konsinye ihracat için hazırlanan beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gönderim gerçekleştirilir. GoTradeGo dış ticaret platformu olarak konsinye ihracat nedir, nasıl yapılır, sorularına detaylıca yanıtlar vereceğiz.


Konsinye İhracat Nedir?


İhracat türleri içerisinde yer alan konsinye ihracat içerisinde üçlü bir ilişki bulunur. Malı ihraç eden, satan konsinyör, malı alan konsinyi ve gönderilen mal konsiye olarak adlandırılır. Konsinye ihracat nedir, sorusuna baktığımızda; 

Konsinye ihracatında ve satışlarında belirlenen fiyat üzerinden mallar alıcıya gönderilir ve ödemesi daha sonra gerçekleştirilir. Satışı gerçekleştiren satıcı, herhangi bir bedel almadan ürünlerini başka bir satıcıya, dağıtıcıya veya komisyoncuya gönderir. 

Küreselleşme ve artan rekabetle firmalar konsinye ihracat yöntemini tercih etmektedirler. Satıcılar ve alıcılar pazar paylarını genişletmek, sürdürülebilir ticaret yapmak için konsinye satış yöntemini kullanırlar. 


Konsinye İhracat Nasıl Yapılır?


Malların tamamı tek seferde satılmadığında ve ilerleyen zamanda parça parça satılacak ürünler için konsinye ihracat yöntemi kullanılabilir. Firmaların satışlarını kolaylaştıran konsinye ihracat nasıl yapılır;

Konsinye ihracat gerçekleştirmek için satıcı fatura oluşturur. Bu belge üzerinde ''konsinye ihracattır'' ibaresi bulunması gerekir. 

İhracatçılar birliği sistemi üzerinden beyanname oluşturulur. Beyanname üzerinde ''konsinye ihracattır'' şehri düşülür. Ek olarak ödeme şekli mal mukabili seçilir.

Konsinye ihracat için e-Birlik üzerinden beyanname oluşturulduysa, evrakların aslı ile İhracatçı birliğine başvuru yapılmasına gerek yoktur. 

Elektronik ortamda oluşturulan beyanname sonrasında beyan kodunun konsinye ihracat olarak seçilmesi ve beyannamenin 44. Hanesine ''konsinye ihracattır'' şehri düşüldüğünde beyannamenin tescili onaylanması için İhracatçı Birliği Onay Masasına otomatik olarak aktarılır. 

İhracatçı Birliği Onay Masası'nda beyannamenin tescillenmesi için onay masası ile görüşüp birlik onayı alınması gerekmektedir. 

Birlik onayı alındığı zaman beyanname tescil edilip gümrükteki işlemleri sonuçlandırılır ve konsinye ihracat gerçekleştirilir. 

Beyannamenin intaç tarihinden itibaren 1 yıl içinde satış yapılması esastır. Buna ek olarak bu süre haklı ve zorunlu sebeplerden dolayı İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından 2 yıl daha uzatılabilir. 


 

İlginizi Çekebilir: Nasıl İhracat Yapılır? Hedef Pazar Nasıl Belirlenir?


Konsinye İhracatta E-Fatura

 


İlk konsinye ihracatta kesin satış daha sonra gönderileceği için malların ihracatı sırasında kağıt fatura düzenlenmesi daha uygundur. Konsinye malın satılmasını takip eden 7 gün süre içerisinde yurt dışındaki konsinyi adına fatura düzenlenmesi durumunda bu faturanın kesin satışa ilişkin fatura olması ve geçici ihracatla başlayan sürecin kesin ihracata dönüşmesi sebebiyle ekinde yeni bir gümrük beyannamesi açılması gerekiyorsa bu fatura ihracat e-Fatura olarak düzenlenmesi gerekir. Ekte gümrük çıkış beyannamesi olmayacaksa bu fatura e-Arşiv olarak düzenlenecektir. 

Bunların sonucunda ilk fatura teslim olarak kabul edileceğinden ve gerçek satış olmadığından faturanın ilk konsinye ihracatta kağıt ortamında düzenlenmesi gerekir. 


İlginizi Çekebilir: E-İhracat Faturası Nedir? İhracatta E-Fatura Nasıl Kesilir?


Konsinye İhracatta KDV İadesi

 


Konsinye ihracatında tanınan 1 yıl hakkı haklı ve zorunlu sebeplerden dolayı İhracatçı Genel Sekreterliği tarafından 2 yıl daha uzatılabilir. İhraç süresi içerisinde gönderilen malın satılamaması durumunda malın gümrük mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekir. Konsinye ihracatta KDV iadesi kapsamı nelerdir;

KDV malların kesin satışında gerçekleşir. Fakat konsinye ihracat istisna kapsamında değerlendirildiği için KDV söz konusu olmayacaktır. İhracatçı, ihraç ettiği mal içi yüklenip indiremediği KDV'nin iadesini kesin satış sonrasında genel esaslara göre alabilir. Kesin satış gerçekleştikten sonra satıcı KDV beyannamesi ile istisnayı beyan edecektir. 

GoTradeGo dış ticaret platformu olarak ihracatçıların kullandığı bir sistem olan konsinye ihracat hakkında detaylı bilgilere yer verdik. İhracat ve ithalat hakkında daha fazla bilgi almak ve dış ticaret uzmanlarıyla çalışabilmek için GoTradeGo'yu inceleyebilirsiniz. 

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp