Kayda Bağlı İhracatta Ne İşlem Yapılır?
Firmaların yurt dışı satışlarını gerçekleştirmeleri için farklı ihracat türleri bulunmaktadır. Satıcılar yurtdışındaki şubelere, alıcılara farklı yöntemler ile ürünlerini gönderirler. Teknoloji ve internetin yaygınlaşması ulaşımda ve ihracatta çeşitliliği beraberinde getirmiştir. Ülkemize döviz girdisi sağlanması için farklı ihracat türlerinde bazı teşvikler de bulunmaktadır. Yurt dışına satış yapmak isteyen farklı ölçeklerdeki işletmeler ihracat türlerini ve hangi usulde ihracat yapacaklarını bilmeleri gerekir. İhracat çeşitleri arasında kayda bağlı ihracat türü hakkında merak edilenler nelerdir, GoTradeGo olarak detaylıca inceleyelim.
Kayda Bağlı İhracatta Ne İşlem Yapılır?
Kayda bağlı ihracat, Müsteşarlıkça yayımlanan kayda bağlı ihracat listesine uygun olarak yapılan ihracat türüdür. Kayda bağlı ihracatta ne işlem yapılır, nasıl denetlenmektedir? Kayda bağlı ihracatta yetkili merci İhracatçı Birliği Genel sekreterliğidir. İhracatçı firma ve satıcı satış yapmak istediği ürünün ihracat beyannamesi taslağını, ihracat faturasını, imalatçı kapasite raporu ve sözleşme ile Genel Sekreterliğe göndermesi gerekir. İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği tarafından, ihracat yapan firmanın ibraz etmiş olduğu bilgi ve belgelerin ön incelemesi yapılır ve eksikler varsa ihracatçı firmadan bu eksik belgeler talep edilir. Onaylanan ve olumlu sonuçlanan belgeler bakanlığa aktarılır. İhracatçı Genel Sekreterlik ile iletişim halinde olur direkt olarak bakanlığa gitmek doğru değildir. Bu aşama dışarısında kayda bağlı ihracat diğer ihracat türlerinde olduğu gibi devam etmektedir. Başvuru süreçlerinde firmaların neler yapması gerektiğini yakından inceleyelim.
İlginizi çekebilir: Konsinye İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?
Kayda Bağlı İhracat Yapan Firmalar Nereye Başvurur?
Farklı sektörlerde ve meslek dallarında ihracat çeşitleri farklılaştırmaktadır. Yayımlanan kayda bağlı ihracat listesine uygun olarak kayda bağlı ihracat yapan firmalar nereye başvurur?
İhracat işlemini başlatmak isteyen satıcıların ilk olarak İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'ne gitmeleri gerekir. Gümrük beyannameleri burada kayda alınmalıdır. Gümrük idarelerine beyannamenin sunulma süresi, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin onay tarihinden itibaren uzatılmamak üzere otuz gündür. Fakat ülkemiz ihraç ürünlerine miktar kısıtlaması getiren ülkelere gerçekleştirilen, kısıtlama kapsamındaki beyannamelerinin gümrük idarelerine sunulma süresi, otuz günden daha uzun veya daha kısa olabilir. Bu sürenin değişmesi Müsteşarlıkça belirlenmektedir. Kayda Bağlı İhracatı Kim İzler? Kayda bağlı mallar listesindeki ürünlerin ihracatını yapmak isteyen ihracatçıların gerekli izinleri almaları ve gerekli koşulları sağlamaları gerekmektedir. Yayımlanan listeye göre kayda bağlı ihracatı kim izler? Listede sıralanan malların ihracatı, ihracat Yönetmeliğinin 7. Maddesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir. Tebliğ hükümleri ekonomi bakanı yürütmektedir. Kayda bağlı ihracat listesi üretimin artması ve dünyada gerçekleşen felaket, savaş gibi durumlara göre uzatılmaktadır. Bu liste içerisinde ürünler için gerekli izinler ve sertifikalar detaylı olarak belirtilmektedir. Ülkemiz ihraç ürünlerine miktar kısıtlaması ve yaptırım uygulayan ülkelere yapılan maddelerin ihracı, işlenmemiş bazı ürünlerin ihracı (işlem görmemiş zeytinyağı, zeytin, çam fıstığı, alüminyum hurda ve döküntüleri), ülkemizle anlaşma sağlamış ve karşılıklı ilişkisi bulunan ülkelere yapılan madde ve ürün ihracatları yayımlanan listede detaylı olarak ihracatçılara aktarılmaktadır.
Dikkatinizi çekebilir: E-İhracat Faturası Nedir? İhracatta E-Fatura Nasıl Kesilir?
İhracı Kayda Bağlı Malların İhracatında İzlenecek Yol
Kayda bağlı ihracat, Müsteşarlıkça yayımlanan kayda bağlı ihracat listesine uygun olarak yapılan ihracat türüdür. İhracı kayda bağlı malların ihracatında izlenecek yol nedir, yakından inceleyelim. Yayımlanan tebliğ kararı ile liste oluşturulur ve bu ihracat türünü kullanmak isteyen ihracatçıların gümrük beyannameleri ile başvuru yapmaları istenmektedir. Risk grubundaki ürünlerin ihracatını yapmak isteyen satıcılar ek izin almaları gerekmektedir. Kayda bağlı ihracat yapmak için başvuran firmaların malları ve şartları bu ihracatı yapmaya uygun olması gerekmektedir. Başvuru yapan firmaların veya işletmelerin uygunluğu denetlerin ve ihracatçı birliklerinden kayıt meşruhatı almaları gerekir. GoTradeGo olarak kayda bağlı ihracat hakkında merak edilenleri bu yazımızda detaylı olarak açıkladık. İhracat süreçlerinizi alanında uzman ve profesyonel dış ticaret uzmanı ile yönetmek isterseniz GoTradeGo ile iletişime geçebilirsiniz. İhracat türleri ve ihracat hakkında daha fazla bilgi için İhracat Nedir? İhracat Müşterisi Nasıl Bulunur? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Cevapla