İthalat Türleri Nelerdir?

Blog

image

İthalat Türleri Nelerdir?

İthalat, ithalatçıların bir ülkeye getirdiği yabancı menşeli mal, ürün ya da hizmetlerdir. Bir ürün üretip ya da geliştirip sonra başka bir ülkeye satarsanız bu, onlar için bir ithalattır. Örneğin ABD'de yaşayan bir Amerikalısınız ve bir Japon arabası satın alıyorsunuz. Siz ve ülkeniz ithalatçısınız. Japon otomobil fabrikası ve Japonya'nın kendisi ise ihracatçı konumundadır. Peki ithalat türleri nelerdir?
İthalat, vatandaşlar, işletmeler ve başka bir ülkenin hükümeti tarafından satın alınan yabancı mal ve hizmetlerdir. 
Turizm ürünleri ve hizmetleri bile ithaldir. Yurt dışına çıktığınızda, seyahatiniz sırasında aldığınız hediyelik eşyaların ithalatını yapmış oluyorsunuz. Bu yazımızda ithalat türlerini sizler ile paylaşacağız.
Günümüzde ülkelerin birbirleri ile ticaret ilişkileri sebebi ile ithalat oldukça gelişmiştir.


1) Belge Karşılığı İthalat   

 
Malın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin ücretini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalat türüne belge karşılığı ithalat denir. İhracatçı malları sevk ettikten sonra yükleme belgelerini ve siparişini bankasına teslim eder. İthalatçının bankası yükleme belgelerini tahsilat bankasına gönderir. Bu banka, poliçeyi ithalatçının kabulüne sunar. Gerekirse fatura ekler ve sonunda belgeleri ithalatçıya teslim eder. İthalatçı, vadesi geldiğinde poliçe ödemesini yapar.
Düşük maliyet ile bankaların düşük giderleri sayesinde maliyet kontrolü sağlar. Oldukça basit ve kolay bir ödeme yöntemidir. İhracatçı, poliçe üzerinde bir ödeme senedi talep ederek ödemeye ilişkin banka teminatı alabilir. Ayrıca ithalatçı, herhangi bir ödeme yapmadan malları gümrükten çektiği için sözleşmeye uygun olup olmadığını kontrol etme şansına da sahiptir.

2) Peşin İthalat                         

Peşin ithalat, söz konusu ithalat malının sevkiyatından önce mal bedelinin peşin tahsil edilerek, ihracatçının ödemesi yapılmış malları daha sonra ithalatçıya sevk ettiği bir ödeme şeklidir. Bu ödeme yönteminde ithalatçının ihracatçıya vermiş olduğu bir kredi bulunmaktadır. Avans ödemesi, ithalatçı firmalar için en yüksek riske sahiptir. İthalatçı, önceki malların alınması için ödeme yapar. İhracatçı parayı alır ve malları ithalatçıya gönderir. Düşük maliyet ile bankaların düşük giderleri sayesinde maliyet kontrolü sağlar. 
Oldukça basit ve kolay bir ödeme yöntemidir. İhracatçıya garanti sağlaması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca mal bedelinin peşin ödenmesinden dolayı ithalatçıya peşin ödeme indirimi ile ithalat yapma olanağı sağlaması açısından da oldukça önemlidir.

3) Bedelli İthalat  

 
Bedelli ithalat; ithal edilen malların ücretlerinin ithalattaki ödeme şekillerinden birisi ile yurt dışına döviz transferi yaparak gerçekleştirilen ithalat türüdür. Bedelli ithalatın yanı sıra bir de bedelsiz ithalat bulunmaktadır. Bedelsiz ithalat ise ithal edilen malları yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gönderilmesi işlemidir.
Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithal edilmesidir. Ticari bedelsiz ithalat, ticari faaliyetler ile ilgili olarak yurt dışında yerleşik kurum ve kuruluşlar tarafından, Türkiye'de yerleşik veya faaliyet gösteren kamu ve özel sektör firma, kurum ve kuruluşlarına gönderilen, karşılığında ise döviz transferi gerektirmeyen malların ithalatıdır.
Dikkatinizi çekebilir: Yurtdışı Pazarına Açılmak
GoTradeGo olarak bu yazımızda sizler ile ithalat türlerini paylaştık. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp