İthalat Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Blog

image

İthalat Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Küreselleşen dünyada teknoloji ve internetin yaygınlaşması ile uluslararası ticaret oldukça önem kazandı. İthalat ve ihracat yaparak işletmeler daha fazla gelir sağlarken pazar paylarını arttırırken marka bilinirliklerini arttırırlar. Dış ticaret içerisinde birçok alanı ve iş kolunu barındırır. Uluslararası pazarlama bilgi ve pratiği bunların en başında gelmektedir. Bunlarla birlikte uluslararası ticarette ülkelere göre kendi içinde uzmanlıklar ayrılır. İhracat, ithalat temel alanlardır.  İhracat uzmanları satış ve pazarlama alanlarında varlık gösterirken ithalat sorumluları ithal ürünlerle, satın alma süreçleriyle ilgilenirler. İthalat sorumlusu nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir gibi sorulara yanıtlar arayıp, detaylı bilgilere GoTradeGo olarak bu yazımızda yer vereceğiz. GoTradeGo ile ithalat ve ihracat süreçlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

İthalat Sorumlusu Nedir?




İthalat süreçlerini yönetmek için işletmelerin dış ticaret departmanlarında ithalat sorumlusu çalışır. İthalat sorumlusu, ekip olarak veya tek olarak çalışabilirler. İthalat sorunlusu, uluslararası sevkiyatların takip ve idaresinden sorumludur. Gümrük yönetmeliklerini uygulama, gönderileri belgeleme, sevkiyat akışını optimize etme ve yapılan tüm işlemlerini yönetime raporlama faaliyetlerini yürütür. İthalat sorumlusu satın alınması gereken ürün, hammadde ve ekipman alımında süreçleri takip eder. İthalat masraf fatura tutarlarını ve sisteme girişini yapar. Bunlarla birlikte alınan ürünlerin lojistiğinin kontrolünü raporlayarak gerekli departmana iletir. İşletmelerin ithal ürünleri alırken de kazanması gerekir. İthalat ve ihracat dengesinin korunması için firmanın politikası ve mevzuata göre düzenlemeler yapılır, bunun için ithalat sorumlusu görevlendirilir. İthalat sorumlusunun görev ve sorumluluklarına yakından bakalım.

 

İthalat Sorumlusu Ne İş Yapar?



 

Uluslararası ticaret yapan işletmeler için ihracat önemli olduğu kadar ithalat da önemlidir. İhracat, uluslararası ticarette para kazandırsa da ithalat ihracat dengesinin sağlanması gerekir. İthalat sorumlusu satın alma süreçlerini yönetirken firmanın kar yapması için çalışır. İthalat sorumlusu, masraf tutarlarını hesaplar ve sisteme giriş yapar. İthalat maliyetleri ve bütçe uygunluğu kontrolünü sağlamakla görevli olan ithalat sorumlusu tedarikçi performansını analiz eder ve hizmet sunumu standartların korunması sağlar. Sevkiyatları kolaylaştırmak için müşteri temsilcileriyle birlikte çalışmalar yaparak daha verimli olunmasını sağlar.

 

İthalat sorumlusu ne iş yapar, sorusunun cevabı aslında işletmelere göre değişiklik göstermektedir. İthalat süreci tedarikçilerin bulunması ve anlaşma sağlanması, lojistik yönetimin sağlanması gibi birçok sorumluluğa sahiptir.

Planlama ve organizasyon becerisine sahip olması gereken ithalat sorumlusunun etkin bir şekilde yabancı dil bilmesi gerekir. Aynı zamanda işletmeyi yakından tanıması vizyon ve misyonunu benimsemesi, ticaret uygulamalarına ve yasalara hakim olması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: İhracat Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

 


İthalat Sorumlusu Görevleri Nelerdir?




İthalat sorumlusu, ithalat işlemlerinin dış ticaret mevzuatı ve şirket prosedürlerine uygun şekilde gerçekleşmesini sağlar. İthalat sorumlusu görevleri nelerdir, neleri yapabilirler;

Diğer ülkelerdeki ithalat süreçlerini ve işlemlerini gözlemlemek ve raporlama,

İthalat işlemlerinin tüm düzenleme ve kuralları hakkında bilgi sahibi olmalıdır,

Satın alma taleplerini düzenleyerek gerekli zamanda alınmasını sağlamak,

Ürünlerin aktarılma, stoklanma ve dağıtım süreçlerini organize etmek,

Müşterileri sevkiyatların durumu hakkında anlaşılan sürelerle bilgilendirmek,

Tedarikçilerin çalışma kalitesini incelemek, denetlemek ve gerektiğinde değişim önerisinde bulunmak,

İthalat masraf fatura tutarlarını hesaplamak ve sisteme girişini yapmak,

Nakliye organizasyonu ve gümrükle ilgili yazışma ve görüşmeleri gerçekleştirmek,

 

GoTradeGo ile işinizi büyüterek küreselleşme fırsatı yakalayabilirsiniz. İthalata başlamak veya mevcut müşteri memnuniyetinizi arttırmak için dünyanın dört bir yanındaki uzmanlarımızla sizin için çalışmaktayız. Sizin için uygun fiyatlı paketleri seçebilir, daha fazla bilgi için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ödeme planlarını oluşturmak ve finans departmanına iletmek gibi görevleri bulunmaktadır. İşletmelerin departmanlarına ve ölçeklerine göre ithalat sorumlusunun görevleri değişiklik gösterebilir.

Dikkatinizi çekebilir: Uluslararası Ticaret Hakkında Öğrenmeniz Gereken 3 Şey




Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp