İthalat Nedir? Nasıl Yapılır?

Blog

image

İthalat Nedir? Nasıl Yapılır?

İthalat Nedir? Nasıl Yapılır?

 

İthalat; tıpkı ihracat gibi ülkeler arası ticari faaliyetlerin bir kısmını kapsayan bir terimdir. Dış alım olarak da adlandırılan ithalat kısaca, bir ülke sınırları dışarısında üretilmiş bir malın ve verilmekte olan hizmetin satıcı ülke tarafından temin edilmesine verilen genel addır. Dolayısıyla bir ülke ithalat yaparken, hizmet alımı yapılan taraf ülke de ihracat yapmış sayılır.

 

Kelime kökenine bakacak olursak da ithalat “idhal” kelimesinden gelmektedir ve idhal; içine alma, girme anlamı taşır.

İthalat ve gümrük prosedürleri

İthalat işleminde söz konusu malın ya da hizmetin bedeli ve gümrük bedeli, gümrük ve kambiyo rejiminin kurallarını esas alınarak ödenir ve işlem tamamlanır. Her mal ithalata tabi olabileceği için, her yıl malları ve hizmetleri kapsayan esaslar düzenlenerek duyurusu yapılır.

İthalatı gerçekleştirilen mal türleri

İthalat edilecek mallar;

 

-       Serbest (Libere) Mallar: İthalatının tamamen serbest olduğu, herhangi bir izin gerektirmeyen mallara verilen genel isimdir. Döviz bedelinin ödenmesi için akreditif açılması işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olacaktır.

-       İthali İzne Bağlı (Lisansa Tabi) Mallar: Bu tür mallar, ithalatının gerçekleştirilmesi için çeşitli lisanslara ve döviz tahsis izni gerektirir. İlk defa izin almayı amaçlayan firmalar için bu süreç çeşitli denetim ve soruşturmaları kapsayacağı için 2-3 ay sürebilir. Sonraki ithalat işlemlerinde bu başvuruların değerlendirme süresi 10 güne iner ve elde edilen bu belgelerin geçerlilik süreleri 6 ay olarak belirlenmiştir.

 

Kimler ithalat yapabilir?

İthalat işlemi gerçekleştirebilecek oluşumlar üç farklı şekilde sınıflandırılır.

-       Kimlik numarasıyla gümrük idaresine kayıtlı olan gerçek kişiler,

-       Türkiye sınırlarında mukim ve vergi numarası sahibi tüzel kişiler,

-       Tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla beraber yürürlükte bulunan mevzuat hüküm ve koşullarına istinaden, hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar

 

ithalat yapabilirler.

 

İthalat sözleşmeleri neler?

İthalat işlemleri gerçekleşirken tarafların mağduriyetini ortadan kaldırmak ve haklarını koruma altına almak adına, taraflar arasında yazılı bir sözleşme hazırlanması gayet olağandır. Bu sözleşmeler hem tarafları bağlar hem de olası aksiliklerde delil niteliği taşır.

 

Uluslararası ticaret faaliyetlerinde ortaya çıkan anlaşmazlıkları ve hukuksal çatışmaları ortadan kaldırmak için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ticaret Odası (ICC) alım-satım işlemleri dahilinde bir grup kural ve düzenleme getirmiştir. Bu düzenlemeler sayesinde taraflar arasında gereksiz yere para ve zaman kaybının önüne geçilir.


GoTradeGo ithalat/ihracat yapmak isteyen firmaların yeni pazarlar bulmasına olanak sağlar. Üstelik ihracat sürecini daha düşük maliyetler ile dış ticaret departmanı gerektirmeden birden fazla dış ticaret uzmanından teklif alarak alanında deneyimli ihracat uzmanı kişiler ile gerçekleştirme imkanı sunar.

İhracat/ithalat süreçlerini GoTradeGo platformu üzerinden online olarak takip edebilen firmalar ve dış ticaret uzmanları her an her yerden tüm bilgilere ulaşabilir ve birbirleri ile iletişime geçebilir.

GoTradeGo tüm firmalar için ihracat/ithalat süreçlerinde dijital dönüşümlerini başlatmak ve tüm işlemlerini tek bir platform üzerinden gerçekleştirmek için olanak sağlar.

Siz de dış ticaret süreçlerinde dijital dönüşümünüzü başlatmak için GoTradeGo ile iletişime geçin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp