İhracatta Dijital Dönüşüm - E-İhracat Nedir?

Blog

image

İhracatta Dijital Dönüşüm - E-İhracat Nedir?

Teknolojik ürünlerin hızlı gelişimi elbette ihracat/ ithalat gibi ticaret işlemlerine de birtakım güncellemeler sağladı. Teknolojinin sağlamış olduğu kolaylıktan faydalanmak isteyenler için "E-ihracat nedir?", "E-ihracat nasıl yapılır?" sorularına bu yazımızda cevap vermeyi amaçlıyoruz.

 

E-ihracat Nedir?

E-ihracat, ülkeler arasında herhangi bir ürün ya da hizmet satışını ifade eden dijital ihracat modeline verilen isimdir. Kısaca e- ticaret yolu ile satılan ürün ya da hizmetlerin, mikro ihracat kurallarına uyarak, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki müşteriye gönderilmesi şeklinde özetlenebilir.

 

Başka bir ifadeyle e-ihracat; internet üzerinden gerçekleştirilen ticaret, mikro ihracat ve yurt dışındaki online müşterinin kesiştiği noktadır. İşte tam da bu yüzden gelenekselleşmiş ihracatın teknoloji destekli hali diye de tanımlamamız mümkündür. Tanımda yer verdiğimiz gibi mikro bir ihracat işlemi söz konusudur ki bu da e-ihracatın en kolay şeklidir.

 

Ürün ya da hizmetlerin e-ticaret hizmeti veren internet siteleri ya da çevrimiçi (online) pazaryerleri ile yurt dışında bulunan tüketiciye satış işlemi gerçekleştirmesini amaçlayan bu ihracat türünde uluslararası taşımacılık sektörünün gelişmesine de olanak tanır.

 

E-ihracat Nasıl Yapılır?

E-ticaret tabanlı hizmet veren internet sitelerinde ürünler listelenir. Bu listeleme işlemleri bizzat kendi sistemlerinde gerçekleştirilebileceği gibi amazon gibi küresel alanda faaliyet gösteren referans pazar yerlerinde de gerçekleştirilebilir. Sonrasında ürünlerin hedef pazarlarda görünür kılınması ve satışı hedeflenir. Sonrasında da küresel çapta faaliyet gösteren kargo şirketleri devreye girer ve ürün transfer süreci başlar. Satışı yapılan ürün, ETGB kuralları çerçevesinde denetlenerek tüketiciye gönderilir.

 

E-ihracat Ne Gibi Avantajlar Sunar?

E-ihracat, geleneksel ihracatta söz konusu olan prosedürler gerekmeksizin yurt dışına ürün satışı imkanı tanır. Bu da beraberinde birçok avantajı getirir. Çünkü lojistik operasyonlarındaki prosedürler ve dolayısıyla oluşacak maliyetlere gerek kalmadan ihracat yapabilirsiniz.

 

-       E-ihracatta B2C (firmadan müşteriye) ya da klasik ihracatta olduğu gibi B2B  (firmadan firmaya) şeklinde iş modeli uyarlaması mümkündür.

-       Öte yandan birçok ülkede KDV muafiyeti de söz konusu olabilir ki bu gibi durumlarda KDV iadesi de alınabilir.

-       Geleneksel ihracatta gerçekleşen maliyetlere, konşimento prosedürlerine ve yatırımlara gerek olmadan ihracat yapılabilir.

-       Bir diğer avantaj da ödemelerin döviz cinsinden tarafınıza gerçekleştiriliyor olmasıdır. Bu da kur dalgalanmalarından etkilenmenizi engellediği gibi kazancınızı da artırır.

-       Ürün başı gönderim söz konusu olduğundan sevkiyat ağırlığı ve maliyeti olası zararda karşılanabilir seviyede olur.

-       E-ihracat ile gönderilen ürünlerin birçoğunun yurt dışına gönderimi için CE belgesi yeterli olur ve haricinde özel bir sertifika gerektirmez.

GoTradeGo ithalat/ihracat yapmak isteyen firmaların yeni pazarlar bulmasına olanak sağlar. Üstelik ihracat sürecini daha düşük maliyetler ile dış ticaret departmanı gerektirmeden birden fazla dış ticaret uzmanından teklif alarak alanında deneyimli ihracat uzmanı kişiler ile gerçekleştirme imkanı sunar.

İhracat/ithalat süreçlerini
GoTradeGo platformu üzerinden online olarak takip edebilen firmalar ve dış ticaret uzmanları her an her yerden tüm bilgilere ulaşabilir ve birbirleri ile iletişime geçebilir.

GoTradeGo tüm
firmalar için ihracat/ithalat süreçlerinde dijital dönüşümlerini başlatmak ve tüm işlemlerini tek bir platform üzerinden gerçekleştirmek için olanak sağlar.

Siz de dış ticaret süreçlerinde dijital dönüşümünüzü başlatmak için GoTradeGo ile
iletişime geçin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp