İhracat Yapmak için Gereken Belgeler
Küreselleşen dünya ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık bir üretici için market hacmi oldukça geniştir. Yani Türkiye'de ürettiğiniz bir ürünü Dünya'nın öbür ucunda yer alan Avustralya'ya da, Güney Afrika'ya da hatta Alaska'ya da göndermeniz mümkün.
Elbette ülkeler arası ticaret, ithalat - ihracat gibi işlemler söz konusu olduğunda bu faaliyetleri gerçekleştirebilmek adına sorumlu kişilerin uluslararası ticaret piyasasına kendini tanıtabilmesi için birtakım belgeleri edinmesi gerekir. Zira dünya pazarında uluslararası geçerliliğe sahip, dünya standartlarına uygun satış işlemleri gerçekleştirmek birçok onayı da gerektirmektedir ve tüm bu onaylar belgelenmelidir. Biz de bu yazımızda ihracat yapabilmek için edinmeniz gereken belgeleri sizler için derledik.
İhracat Yapmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Satışı amaçlanan malların cins, miktar, birim satış fiyatı, ismi, teslimat şekli ve toplam tutar bedeli gibi belgelerin beyanı açısından olmazsa olmaz olduğundan, faturalandırma ilk aşamanız olacaktır. Satıcı tarafından gönderilecek olan ticari faturalar, gerekli maliye kaşeleri, noter tasdikleri ve ihracat yapmak isteyen kişilerce hazırlanmalıdır. Faturalar ithalat talebinde bulunan ülkelerin taleplerine göre derlenip ticaret odalarınca uygun şekilde onaylanır.
Proforma fatura
Proforma Fatura: Anlaşması yapılacak olan malın ihracatçı tarafından birim fiyatlarının, ürün özelliklerinin, satış koşullarının bildirildiği belgeye verilen isimdir.
Orijinal faturalar
Satış işlemleri tamamlandıktan sonra orijinal fatura düzenleyerek satış sözleşmesinin belgelenmesi ve kesinliğinin kanıtlanması adına hazırlanan belgedir. İhracat ve ithalat işlemlerinde, gümrük prosedürlerinin tamamlanmasında orijinal faturaların önemi büyüktür. İşlem tamamlandıktan sonra ihracat yapacak olan firma, ithalatçıya bu faturayı banka yolu ile gönderir.
Konsolosluk belgesi
Yabancı ülkelere ihracatı yapılacak olan malların menşeinin kanıtlanmasını amaçlayan, bizzat ülke konsolosluğundan temin edilmesi gereken belgedir.
Navlun fatura
Navlun fatura: CF ve CIF satışında, satıcılar tarafından ödenmesi gereken faturalar olmakla birlikte, mal bedelinin belirlenmesinde kullanılır. Faturanın halk arasında bilinen yaygın adı da navlun faturasıdır. Hatta belgelerin çoğunda "navlu ödenmiştir" şeklinde bir ibare yer alır.
Sigorta belgesi
CIF ve CI teslimatına göre ihracat işlemlerinde sigorta belgesi zorunludur. İthalat yapacak olan kişinin vereceği bilgiler ve talimatlar ile sigorta belgesi derlenir, böylelikle olası ticari risklere karşı mal sigortalanmış olur.
Koli müfredat belgeleri
Koli müfredat belgeleri: İhracatı gerçekleştirilecek olan yüklü miktardaki malların fiyatı ve konteynırlardaki kaplayacağı yer ile ambalajlarının belirtildiği listelere verilen genel addır.
Çeki listeleri
Çeki listeleri taşıt içerisinde yer alan malın miktarını, paket, çuval ve ağırlık bazında belirten belgelerdir.
Eşya ordinosu
Konşimento tarafından derlenmiş olan ve malın kısmen ya da tamamen çekileceğini belirten talimatlar ve buyrukları içeren belgelerdir.
Konşimento
Hava, kara, deniz ya da raylı sistemler üzerinde gerçekleştirilmesi hesaplanan taşımacılık işlemleri esnasında taşınmak üzere teslimatının gerçekleştiğini belirten belgelere konşimento denir.
Tır karnesi
Tır taşımacılığı ile mal sevkiyatı tercihi yapılmışsa bu işlem esnasında kullanılacak olan tırların karneleri bulunur. Bu karnelerde malların gümrük üzerindeki talimatlarının kontrolleri gerçekleştirilir ve işlem sonunda karneler ticaret odalarına teslim edilir.
Sağlık sertifikası
İhracatı düşünülen malın sağlık şartlarına uygunluğunu onaylayan sertifikalar söz konusudur. Bu sertifikalar ürünlerinizin türüne göre değişik kapsamlara sahip olur. Örneğin;
bitki ve bitkisel ürün ihracatı yapıyorsanız, Bitki Sağlık Sertifikası, hayvan ya da hayvansal ürünleri ihraç etmeyi düşünüyorsanız Hayvanların Orijin ve Veteriner Sertifikasına sahip olmanız gerekir. Bu belgeleri ilgili bakanlıkların ya da üniversitelerin alakalı bölümlerinden temin etmeniz mümkündür.
Standardizasyon kontrol belgesi
İhraç edilmesi düşünülen malların kanunlar kapsamında yer alan zorunlu kriterlere uyumluluğunu kanıtlayan belgelerdir. Bu belge Dış Ticaret Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlıklarından elde edilebilir.
Borsa Tescil Beyannamesi
Borsaya kote edilen malların listesi olarak bu belgeyi nitelendirmek mümkündür. Bu belge tarım ürünlerindeki gelir vergisi için gerekli olan bir belgedir ve gümrük tescili öncesinde bu belge satıcı tarafından istenir.
Siz de ihracat yapmak istiyorsanız GoTradeGo'nun ekosistemine üye olan ve ihraç etmek istediğiniz ürün hakkında pazar deneyimi bulunan Dış Ticaret Uzmanları ile ürünlerinizi dünyaya ulaştırabilirsiniz.
GoTradeGo ihracat yapmak isteyen firmalar ile ihracatta deneyimli, pazar araştırması yapan ve rapor sunan Dış Ticaret Uzmanlarını bir araya getiriyor.
Siz de GoTradeGo hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Cevapla