İhracat ve İthalata Başlamanın Faydaları ve Bilinmesi Gerekenler
İhracata başlamak için, endüstriyi ve gerçek ihracat sürecinin nasıl
işlediğini tam olarak anlamanız gerekir. Başarılı bir ticari süreç geçirmek
istiyorsanız ihracata başlamadan önce dikkat etmeniz gereken konular vardır.
Şirketinizin Tanınırlığını Arttırın:
Şirket tanınırlığının artması ithalatçı için güven oluştur ve daha iyi ticari ilişkiler kurmanızı sağlar. Yaşadığımız yüzyılda ilerleyen teknoloji ile bunu çok sağlayabilirsiniz. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medyalarda aktif varlık göstererek bunu sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu amaç için kurulan internet sitelerine reklam vererek marka değerinizi arttırabilirsiniz.
Satacağınız Ürünü Belirleyin:
Öncelikle satacağınız ürünü kendiniz mi üretecekseniz yoksa satın mı alacaksınız belirlemeniz gerekir. Sonrasında ürünün uluslararası pazarlarda satılabilirliğini belirlemeniz gerekir. Yani ithalatçının bu ürüne ihtiyacı var mı, ürün satışı devamlılık sağlar mı, diğer satıcılarla rekabet edebilir mi? Bu gibi sorulara cevap vermeniz gerekmektedir. Yabancı bir pazarda başarılı olabilmek için ürününüzün benzersiz, olabildiğince daha düşük fiyatlı veya rakip ürünlerden daha kaliteli olması gerekir.
Hedef
Pazarınızı Belirleyin:
Ürününüzü seçtikten satacağınız en iyi pazara bulmalısınız. Şirketinizin ihracatı yapılan ülkedeki yerel firmalara göre fiyat ve kalite açısından daha avantajlı olacağı bir pazar seçmelisiniz. Bunun için iyi bir pazar araştırması yapmanız gerekmektedir. Ticaret fuarlarını, konferansları ve misyonları ziyaret ederek seçtiğiniz pazarı veya pazarları inceleyebilirsiniz. Bu etkinlikler, olası acenteler veya ortaklarla tanışmanıza ve ayrıca rekabeti kontrol etmenize olanak sağlayacaktır.
Hedef
müşterinizi iyi anlayın: ihracatı yapacağınız ülkede yaşayan insanların örf, adet, etik
değerlerini iyi değerlendirerek hangi ürünlere daha çok eğilimi olduğunu
anlayabilirsiniz. Bu da ürün satışlarınızın artmasını sağlayabilir.
İş planı çıkarın: İş planınız, işletmenizin nasıl işleyeceğine ve para kazanacağına dair bir genel bakıştır. Satılacak ürünlerin açıklamalarını, hedef pazarlarınızı, bir pazarlama planını, endüstri analizini, rakip analizini ve kazanç tahminlerini içerir. Ayrıca işinize ve birlikte çalışacağınız ortaklara nasıl finansman sağlamayı planladığınızı da belirtmeniz gerekir.
Ürün
satış fiyatı belirleyin: ürün fiyatını belirlerken kar düşürmeyecek ancak alıcının da
şartlarını çok zorlamayacak şekilde her iki tarafında memnun olacağı bir fiyat
belirlemeye çalışın. Genel olarak, ithalatçılar ve ihracatçılar maliyet
üzerinden %10 ile %15 oranında bir kar payı alırlar.
Lojistiği
belirleyin: Belki
de ithalat/ihracatın en karışık aşaması ürün teslimat aşamasıdır. Ürününüze
zarar vermeyecek, sizi zor durumda bırakmayacak küresel bir lojistik firmasıyla
anlaşmayı düşünebilirsiniz.
Tüm bunları belirlerken daha rahat yol alabilmek ve önünüzü daha iyi görebilmek için Gotradego dış ticaret uzmanlarına danışabilirsiniz.
Cevapla