İhracat Türleri Nelerdir? Detayları

Blog

image

İhracat Türleri Nelerdir? Detayları

İhracat, bir ülkede üretilen ve başka bir ülkenin yerli halkı tarafından satın alınan mal ve hizmetlerdir. Günümüzde ülkelerin çeşitli alanlarda gelişmesi ile ihracatta gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Buna bağlı olarak da ihracat türleri ortaya çıkmıştır. 
Malın veya hizmetin ne olduğu veya nasıl gönderildiği önemli değildir. İhraç edilen ürünler, gönderilebilir veya bir uçakta kişisel bagajda da taşınabilir. Yurtiçinde üretilip yabancı bir ülkeye satıldığında ise buna ihracat denir. Peki ihracat türleri nelerdir? Bu yazımızda ihracat türlerini ele alacağız.

1) Konsinye İhracat 

Konsinye ihracat, beyannamenin intaç tarihinden sonra 365 gün içerisinde kesin satışını yaparak daha sonra yurt dışında bulunan alıcılara ve ihracatçının yurt dışında bulunan şube ya da temsilciliklerine mal gönderilmesine denir. 
Konsinye ihracat, satıcı malları acentesine veya temsilcisine gönderir. Fiziksel zilyetlik acentede olmasına rağmen, ihracatçı malların yasal mülkiyetini elinde tutar. Acente malı satarken, havaleyi ihracatçı olan asıl müşteriye yapar. Acente dürüst değilse veya sahtekarsa, ihracatçı için finansal bir güvence yoktur. Bunun sebebi, onu temerrüde düşmekten korumak için Senet şeklinde herhangi bir kanıt belgesi mevcut değildir. 
Malın değeri belirlenemediğinde ihracatçı o andaki piyasa şartlarını göz önünde bulundurarak satılabilecek değeri beyan etmek zorundadır. İlk olarak ihracatçı, satış faturası düzenler. Düzenlenen faturanın üzerine ise mutlaka "Konsinye İhracattır" ibaresinin eklenmesi gerekir.
Alıcılar, malları inceleme fırsatına sahip olacağından ve ürünün kalitesinden memnun kalırlarsa daha yüksek bir fiyat ödemeye istekli olabileceklerinden mallarını satabilme durumu söz konusudur. Malları konsinye olarak gönderirken; ihracatçı malın satış fiyatını GR formunda beyan etmek zorundadır. 

2) Kredili İhracat       

Kredili ihracat, iki veya daha fazla tarafın kredi anlaşma dışında kalması şartıyla ihracat bedelinin Türk parasının kıymetini koruma mevzuatında öngörülen süreleri aşacak şekilde yurda getirilmesine olanak tanıyan ihracat türüdür.
Kredili ihracat talepleri ile ilgili müracaatlar; malın türü, ödeme planı ve ödeme süresini içeren satış sözleşmesinin aslı ve tercümesi ile birlikte birliklere yapılmaktadır. Kredili ihracat süresi tüketim mallarında 2 yıl, yatırım mallarında ise 5 yıl kadardır.
Bu süreleri aşan kredili ihracat talepleri Müsteşarlık tarafından sonuçlandırılmaktadır.

3) Transit İhracat      

Transit ticaret, bir mal veya ürünü başka bir ülkeden satın alıp, kendi ülkemizin gümrük sahasına sokmadan başka bir ülkeye geri satmaktır. Transit ticarete konu olan mallar herhangi bir vergi ve harca tabi tutulmamaktadır. Aldığımız malları ülkemize getirerek, gümrüklü antrepolara ile başka bir ülkeye satarsak, antrepo beyannamesi düzenlememiz gerekmektedir. Bu ticarette, malı aldığımız ülkedeki firma bize fatura kesmelidir. Biz de malı sattığımız ülkedeki müşterimize fatura kesmeliyiz.  
Müşteriye kesilecek olan fatura, İngilizce ve KDV ilave edilmeden kesilmelidir.
 Ülkemizde kazancımızın vergilendirilmesi amacıyla, kesilecek Türkçe faturanın da KDV dahil olmadan düzenlenmesi gerekmektedir. 
Alırken KDV ödemediğimiz için, satarken de ihracat yaptığımız için KDV bu faturalarda yer almamalıdır.
Genel anlamda bakıldığında transit ihracat, bir ticaret yöntemidir. Sadece ödeme yöntemi olarak transit ticaret kullanılmamaktadır.
 Transit ticareti diğer lojistik işlemlerden ayıran en önemli nokta ise gerçekte bir ihracat ya da ithalat olmadığı için bu mallar üzerine gümrük beyannamesi düzenlenemez.
 Transit ticarette alınan ürün ve hizmetler için ödeme yönteminin nasıl yapıldığı fark etmemektedir. Yapılan tüm ödeme yöntemleri ise transit ticaret kapsamında değerlendirilmektedir. 
İlginizi çekebilir: İhracat Nedir?
GoTradeGo olarak bu yazımızda sizler ile ihracat türlerini paylaştık. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp