İhracat Nedir? Türleri Nelerdir?

Blog

image

İhracat Nedir? Türleri Nelerdir?

İhracat, bir diğer adıyla dışsatım, yurtdışı pazarına satış yapma işlemidir. Ülkemizde üretilen veya ithal alınan malların katma değerli veya direkt olarak satılması ülkemize döviz girdisi olur. Para değerinin kaybı, iç pazarın sıkışıklığı gibi sorunları çözüm bulmak için ihracat yapılmaktadır. İhracata başlamadan önce bilmeniz gereken ihracat nedir, türleri nelerdir, yakından inceleyelim. GoTradeGo dış ticaret platformu üzerinden dış ticaret hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.   


İhracat Nedir?


Dış ticaret dengesini korumak için ihracat yapılmaktadır. Ülke ve şirket ekonomisi için oldukça önemli olan ihracat nedir? Bir ürün veya hizmetin yurtdışındaki müşteri ve firmalara döviz karşılığında satılması ihracat olarak tanımlanmaktadır. Yurtdışı satış, dışsatım olarak da bilinmektedir. Yapılan ihracat, ithalat ile karşılaştırılarak bir denge oluşturulmaya çalışılır. İhracat, ithalattan fazla olduğunda dış ticaret fazlası, az olduğunda ise dış ticaret açığı oluşur. Firmaların ve ülkelerin tercih ettiği farklı ihracat türleri bulunmaktadır. 


İhracat Türleri Nelerdir?

İhracat yapmak isteyen kurumlar, yapmak istedikleri ihracat türüne göre gümrük idaresine başvuru yaparlar. İhracat türleri nelerdir;

Ön izne bağlı ihracat: Bu ihracatı gerçekleştirmek için ilgili merciin tarafından onay verilmesi gerekir. İzin alındıktan sonra mevzuata uygun olarak ihracat gerçekleştirilir. İhracatı yasaklanmış mallar, ön izne bağlı mallar ve tebliğ ekinde belirtilen mallar ön izne bağlı olarak ihracatı gerçekleşebilir.

Kayda bağlı ihracat: Müsteşarlık tarafından yayımlanan ''kayda bağlı mallar'' listesinde yer alan ürünlerin ihracatı için ilgili ihracatçı birliğine müracaat edilmesi gerekir. Mallar ve şartlar bu listelerde yer almaktadır.

Konsinye ihracat: Satış işlemi daha sonra yapılacak olan ürünlerin yurtdışına satılması olarak adlandırılır. Anlaşmadan sonra 1 yıl içerisinde malın gönderilmesi gerekir. Konsinye satış süresi boyunda satılmayan malları, ülkeye geri getirmek zorunludur.

İthal edilmiş malın ihracatı: İthal olarak satın aldığınız ürünü satmak istediğinizde bu tür ile satış yaparsınız. Yatırım mevzuatı ve gümrük mevzuatına göre ihracat gerçekleşir.

 

İlginizi çekebilir: Kayda Bağlı İhracatta Ne İşlem Yapılır? Kayda Bağlı İhracat Yapan Firmalar Nereye Başvurur?

 

İhracat Çeşitleri Kaça Ayrılır?


Yurt dışına satış yapmak isteyen işletmeler, ihracatı kapsayan mevzuata uymak ve belgeleri tamamlamak zorundadırlar. Ürün, gönderim ve lojistik ağına göre ihracat çeşitleri kaça ayrılır;

Bedelsiz ihracat: Firmaların ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak, yaymak ve pazarlamak için ürünlerini numune olarak göndermesidir. Yurtdışına giden numune mallar, orada da ticari numune olarak geçtiğinden vergi ve kısıtlamalara tabi tutulmaz.

Transit ticaret: Ülkemiz için oldukça elverişli olan bu ihracat türünde farklı ülkeler arasında yapılacak ticaret sonucunda malların taşınmasını sağlamaktır. İthalat ve ihracat vergileri, harç ve fon tahsili yapılmaz. 


Özellik Arz Etmeyen İhracat Nedir?


Ulaşım ve üretimin artması ile farklı ihracat çeşitleri oluşmaktadır. İhracat çeşitleri ile yeni mevzuat ve yasalar oluşturulur. İhracat çeşitleri arasında özellik arz etmeyen ihracat nedir;

İhracat yaparken herhangi bir izin gerektirmeyen bir özelliği olmayan ürünlerin yurtdışına çıkarılması, özellik arz etmeyen ihracat olarak tanımlanır. İhracatçı Birliği'ne onaylatılan belgeler ile gümrük müdürlüğüne başvuru yapılarak ihracat yapılabilir. Toplam ihracat içerisinde oldukça büyük bir paya sahiptir.


Geçici İhracat Çeşitleri Nelerdir?


İhracat çeşitleri arasında son sırada geçici ihracata yer verdik. Geçici ihracat ne anlama geliyor, çeşitleri nelerdir;

Ülkemizden yurt dışına gönderilen bir ürünün belirli bir süre sonunda tekrar Türkiye'ye geri getirilmesidir. Bu kapsamda ürün, gittiği ülkede herhangi bir işlem ya da işçiliğe tabi tutulduktan sonra getirilen ürünün tabi olduğu gümrük kuralları ''Hariçte İşleme Rejimi'' olarak tanımlanır. Ürün satış amacıyla değil başka bir amaçla gittiği belirtilmelidir. Ürüne uygulanan kurallar ne amaçla çıktığı ve ne kadar işlem gördüğüne göre değişmektedir.

GoTradeGo dış ticaret ekibi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde ihracat çeşitleri hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Dış ticaret yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, diğer blog içeriklerimizi de okuyabilirsiniz.


Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp