İhracat Nedir?
Ülkelerin dış ticaret politikasının en önemli iki unsurundan biri olan ihracat yani dışsatım basit bir tanım ile ülkeye ait ürün veya hizmetlerin bedel karşılığında ülke dışına gönderilip satılmasıdır. Sosyoekonomik anlamda ülkenin gelişimini büyük ölçüde etkileyebilen ihracat kavramı cari açığın küçülmesi ya da büyümesi hususunda devlet, vatandaş veya firmaların yaşantılarını doğrudan bir şekilde etkileyen unsurların başında gelir.
İhracat yapan veya yapmak isteyen ihracatçı sıfatındaki kurumların genel görünümleri ihracat eylemiyle birlikte işlerinin büyümesine yol açar yani kaba tabirle işlerini büyüten ve büyütmek isteyen firmalar ihracat yoluyla markalaşmalarına değer katarken sağlamaya çalıştıkları büyüme hedefine de somut bir şekilde yaklaşmış olurlar. Hem firma hem de firmanın bağlı olduğu ülke açısından da ihracat yani dışsatım markasal ve ekonomik büyüme açısından yol kat etmiş olurlar. Günümüzün ekonomik savaşında büyük ve söz sahibi ülkelerin büyük bir kısmı sahip oldukları siyasal ağırlıklarını kendi içlerinde bulundurdukları ihracat yapan firmaların başarısına da borçludur. A.B.D. Almanya, Çin, Güney Kore örneklerinde de görüldüğü gibi ülkelerin sahip olduğu firmalar ile ekonomilerini büyüttükleri ve dış siyasette önemli roller oynadığı gözlemlenmektedir. Aslında ihracat dış pazar kavramı olsa da iç ekonomiyi de etkiler, yani dış pazara açılan ve bu noktada yoğunlaşan firmaların yarattığı iç pazar boşluğunda rekabetin artması sağlanırken üretimin artmasına da sebep olur.
Bunun dışında, ihracat firmalarının yükselişi iç pazardaki firmaların da büyümesi konusunda teşvik edici bir durum yaratır. Böylelikle gerçek anlamda iç pazardaki rekabet ciddi anlamda yayılır ve iç ekonominin dönüşümü tekellikten çıkarak olumlu bir döngüye girmiş olur.
İlginizi çekebilir: İhracat Sorumlusu Nedir? Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Cevapla