Hedef Pazar Nedir? Hedef Pazar Nasıl Seçilir?

Blog

image

Hedef Pazar Nedir? Hedef Pazar Nasıl Seçilir?

icerikResimler/700404189_47113.jpg

Ticarette ithalat ve ihracat faaliyetleri söz konusu olduğunda verimli operasyonlar gerçekleştirmek için en önemli detaylardan bir tanesi hiç kuşkusuz ki hedef pazarın doğru belirlenmesidir.

Hedef Pazar Nedir?

Hedef pazar; ihracat ve ithalat gibi ticari faaliyetlerde bulunan kuruluşların üretmiş oldukları ürünlerin; müşterilerin ihtiyaçlarını ölçümleyip, değerlendirip taleplerinin yoğunluklarına göre uygun görülen pazarlarda satışa sunulmasını amaçlayan tüm çalışmaların sonucudur.

 

Hedef Pazar Nasıl Belirlenir?

Ticarette hedef pazar belirlenirken dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar söz konusudur.

 

Taleplerin derlenmesi ve uygun pazarların belirlenmesi açısından önem arz eden kriterlerden bazıları;

●      İşletmelerin mevcut kaynakları,

●      Söz konusu ürünün özellikleri,

●      Ürünün yaşam döngüsündeki pozisyonu,

●      Pazarın yapısı,

●      Fiziksel piyasalarda talep ve ihtiyaç durumu,

●      Şirketler arası rekabet durumu,

●      Aylık faaliyet şeklindedir.

Yukarıda sözü geçen konuların ışığında hedef pazarın belirlenmesinin yanında periyodik olarak durumlarının kontrol edilmesi de mümkün olur. Böylelikle ticari faaliyetlerin takibi, gerektiğinde farklılaştırılması, olası bir durumda ürün ve stok güncellemesi gibi işlemler kolayca halledilebilir.

Öte yandan, ticaret faaliyetleri E-ticaret boyutunda gerçekleştiriliyor da olabilir ve bu kriterler, ürününüz hakkında hızlı geri dönüşler almanıza olanak tanıyacağı gibi, satış stratejileri geliştirme, kampanyalar yaratma, talep dengesini belirleme gibi konularda oldukça büyük fayda sağlar.

icerikResimler/700404189_117263.jpg


Hedef Pazarı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Hedef pazar, tespitinin ardından sabit kalabilecek bir pazar türü de olmayabilir. Yenilenen dünya düzeni, sosyal medya etkisi, çevresel faktörler ve benzeri durumlarda hızla evrim geçirebilir.

Hedef pazarı en fazla etkileyen faktörlerden bazıları da;

●     Hedef ülke ekonomisi,

●     Hedef pazar sosyal ve kültürel yapısı,

●     Psikolojik faktörler,

●     Kişisel faktörler şeklinde özetlenebilir.

 

Ülkelerin ekonomileri ve bu gelişmeler ışığında ürününüz vazgeçilmesi gereken bir ürün haline gelebilir ki bu noktada birden fazla pazara yönelim sergilemeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

 

Hedef pazar olarak belirlediğiniz konumların, sosyal ev kültürel yapılarını iyi analiz etmeniz gerekir. Söz konusu ürününüz mevcut ülkelerin gelenek, görenek, örf ve adetlerine, dini inançlarına vb. konulara aykırı olabilir, bu bağlamda çıkmaza girmeniz olasıdır.

 

Son iki faktör ise bireysel konular olmakla birlikte akım haline dönüştüğünde yine marka etkileşimine etkisi olabilir. Etobur bir bireyin, bir anda veganlığa geçişi ve bu esnada sizin ürününüzün hayvansal bir içeriğe sahip oluşunu örnek verebiliriz.

 

Tüm bunları bir kenara bırakacak olursak, ülkeler ve dış ticaret kriterlerine sadık kalmanızı sizlere tavsiye ederiz.

 

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp