Gıda İhracatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Blog

image

Gıda İhracatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıda İhracatı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İhracat söz konusu olduğunda raf ömrü bulunan gıda ürünlerinin ihracatı konusunda çok fazla soru işareti akılda belirir, bunları gidermek adına yapılması gerekenleri sizler için bu yazımızda derledik.
Gıda ihracatı diğer ihracat türlerine göre biraz daha zorlu süreçleri barındırır. Üretim kriterlerinin yanında, ürünlerin muhafaza edilmesi, üretici ülke ile tedarik eden ülkelerin koşullarına uyum sağlaması, gümrüklerden gerekli onayların alınması, ürünlerin zamanında ve muhafaza edilmiş şekilde teslimatı gıda ihracatının olmazsa olmazları arasındadır.

Gıda İhracat Koşulları
Sertifikalar
Gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirmeden hemen önce söz konusu ürünlerin üretimine, gıda içeriğine, ambalajlama usullerine dair birtakım kalite ve uygunluk sertifikalarını elde etmeniz gerekir. 
Üretimini gerçekleştirdiğiniz ürünlerin türüne göre bu sertifikalar çeşitlilik gösterir. Örnek vermek gerekirse; işlem görmemiş tamamen bitkisel gıdalarda bitki sağlık sertifikası beklenirken hayvansal gıdalar söz konusu olduğunda veteriner sağlık sertifikaları temini gerekir. 
Ambalajlama konusunda da içeriğinde yer alan ürünün muhafaza edilmesi ve hatta taşınmaya elverişli olması gibi konularda yerel ve uluslararası uygunluk sertifikalarına, ihracat için gerekli olan bazı ek onay belgelerini temin etmek gerekir. Aksi takdirde gümrüklerden ürünün çıkışı veya girişi mümkün olmaz.
Alıcı ülkeye giriş belgeleri
İhracatını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin kendi ülke gümrük koşullarını sağladıktan sonra hedef ülkeler için gerekli birtakım belgelerin temini de gerekmektedir. Her ülke için gıda sertifikasyonları ve belge talepleri farklılık gösterebilir. Bu yüzden ülkeler hakkında işlemler gerçekleştirmeden önce araştırmanız sizin açınızdan faydalı olur. Belgelerin temini gerçekleşmediği takdirde anlaşmalar gereği alıcılar tarafınıza ek maliyetler yansıtabilir hatta cezai yaptırımlar sonraki ticari girişimlerinize engel doğurabilir.
Kalite 
Ürünlerinizde belli bir kalite algısı yaratmanız gerekir ki bunu tasdikleyebilmeniz için gerçekleştirmeniz gereken en önemli işlem hedef ülkelerin kalite konusunda talep ettiği belgelerin elde edilmesidir. İhracat işlemi gerçekleştirilecek söz konusu ülkelerin koşullarına göre ürünlerin hazırlanması, ambalajlanması marka imajı açısından oldukça önemlidir.
Doğru alıcıya ulaşmak
Her sektörde olduğu gibi ihracatın kaçınılmaz kurallarından bir tanesi de ürünlerinizin doğru alıcıya ulaştırılmasını sağlamaktır. Yazılı bir kural olmasa da hayati bir önem taşır.
Örnek vermek gerekirse kuzey kutbunda yaşayan bir insana buz satmaya çalışmak imkansız olmasa da mantık terazisinde pek de kabul edilebilir olmaz, bu yüzden ürününüzü maksimum talebi gösterecek hedef pazarı bulmak, o pazarın ihtiyaçlarına göre ürünlerinizi modifiye edip, doğru belgeler ve sertifikalar eşliğinde ticaretinizi gerçekleştirmekte fayda var.
Sevkiyat
Gıda ihracatı işleminin son aşaması da her konuda eksikleri giderilmiş olan ürünlerin sevkiyatıdır. 
Ürünlerin yol planlanması, lojistik süreçleri, muhafaza edilmesi gereken ısı derecelerini sağlamak adına konteyner tedariği gibi aşamaların titizlikle hazırlanması gerekir. Ürünlerin taahhüt edilen sürede, sağlıklı bir şekilde iletimi ihracatın son ve en önemli aşaması olduğu için oluşabilecek sorunları da hesaba katarak planlamalarınızı yapmanızı tavsiye ederiz.
Gıda ihracatının başarılı gerçekleştirilmesi sonraki işlemler açısından da önemlidir, çünkü ihracatınız çoğaldıkça markanızın bilinirliği artar, bu da beraberinde güveni getirir ki güven de talebi destekleyen en önemli dayanaktır.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp