Eksiksiz Konteyner Hazırlama Rehberi

Blog

image

Eksiksiz Konteyner Hazırlama Rehberi

Lojistik faaliyetleri kapsamında, lojistik işlemlerinin her türlüsünde konteyner kullanımı söz konusudur. Hava, deniz, kara ya da trenyolu taşımacılığı ile aktarım tercihi fark etmeksizin her zaman konteyner kullanımına başvurulur. Bu yüzdendir ki konteynerlerin doğru ve eksiksiz hazırlanması büyük önem arz eder.

 

Her türlü yükün taşınmasına imkan tanıyan bu özel araçlar birbirinden farklı ebatlarda, şekillerde ve malzeme kapasitelerine sahip olabilirler.

 

Konteynerlerin Özellikleri Nelerdir?

Birbirinden farklı ebatlara, materyallere hatta malzeme kapasitelerine olsalar da, konteynerleri sınıflandırabileceğiniz birtakım özellikler mevcuttur. Bunlar;

 

-         Dayanıklılık: Genellikle çelikten imal edilir ve çok dayanıklıdır. Bu nedenle zorlu koşullara ve yüksek ağırlıklara direnç gösterebilirler.

-         Ebat standartları: Konteynerlerin ebatları standart olur. Bu da taşınmalarını ve depolanmalarını kolaylaştırır. Hatta tüm bu ebatlar ISO 6346 stadardına uygun olarak belirlenir.

-         Taşıma kolaylığı: Yüksek boyutlarına rağmen her türlü taşıtlar aracılığıyla kolayca taşınabilir. 

 

Konteyner Yükleme İşlemleri

Konteyner yükleme işlemleri istifleme olarak da bilinir. İstifleme işlemi dolu konteynerlerin araca konumlandırılmasından ziyade, boş olan konteynerler içerisine ürünlerin nizami bir biçimde yerleştirilmesi olarak adlandırılır.

 

Konteyner yüklemesi taşınacak ürünlerin türünden, konteyner materyallerine göre değişim gösterir. Titizlik içeren bu işlemde dikkat edilmesi gereken unsurlar söz konusudur.

 

1- Sabitlemek

Sabitleme işlemi, ürünlerin taşıma esnasında zarar görmemesi için oldukça önemlidir. Sabitleme işlemi, yükün hasarsız taşınması açısı için gerçekleştirilen bir eylem olmakla birlikte; genel olarak halat, paket ve benzer materyaller ile desteklenir. Bu gibi destekleyici unsurlar ürünün hasarsız taşınma ihtimalini yükseltir.

 

2- Konteyner Kapaklama

Yükleme ve boşaltma işlemleri gerçekleştirilirken işlemlerin konfor alanı dahilinde gerçekleştirilmesi gerekir. Konteyner kapaklarının doğru kapatılması, herhangi bir baskı uygulanmaması gerekir. Konteyner kapaklarının rahat kapanması özellikle eşya dizilimi yapılırken göz ardı edilmeyecek kadar önemli bir ayrıntıdır.

 

Konteyner yükleme türleri nelerdir?

Paket ile yükleme

Ürün istifleme işlemi gerçekleştirilirken, taşınacak ürünlerin ortam şartlarından en düşük seviyede etkilenmesini sağlamayı amaçlayan yükleme biçimidir. Ürün boyutlarına uygun şekilde tasarlanan paketler, ürünlerin taşıma esnasında hareketliliğini azaltır. 

 

Sandık ile yükleme

Konteyner ile taşınması planlanan ürünler için özel üretilen sandıklar, değeri yüksek olan ürünlerin taşınmasında tercih edilen bir yükleme türüdür. Taşınacak malları baz alarak üretilen sandıklar diğer standart yükleme ve taşıma yöntemlerine nazaran daha fazla maliyetlidir. Çünkü sandıkların üretim materyalleri, boyutları, renk seçimi gibi farklı konular da devreye girer. Ayrıca tüm sandıkların hareketliliği engellemek adına birbirine sabitlenmesi gerekmektedir. 

 

Varil ile yükleme

Eğer istiflenmesi gereken mallar sıvı ya da akışkan ise, maddelerin kolayca taşınabilmesi için varil kullanımına başvurulur. Taşınacak kapasite baz alınarak varil temini gerçekleştirilir ve varillerin kapakları kapalı vaziyette, dik bir şekilde istiflenmesi gerekmektedir. 

 

Kutu ve karton ile yükleme

Lojistik faaliyetlerinin en fazla tercih edilen yükleme yöntemi nedir diye soracak olursanız, cevabı hiç kuşkusuzdur ki kutu ve karton ile istifleme olacaktır. Taşınması amaçlanan malların kutulara yüklenmesi, sonrasında  söz konusu kartonların konteynerlere istiflenmesi gerekir. Taşınan ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak adına karton içerisinde yer alan mevcut boşluklara köpük ya da kağıt gibi sabitleyici hafif maddeler kullanılır.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp