E-İhracat Faturası Nedir? İhracatta E-Fatura Nasıl Kesilir?

Blog

image

E-İhracat Faturası Nedir? İhracatta E-Fatura Nasıl Kesilir?


Ticari satışların sonrasında fatura kesimi zorunlu tutulmaktadır. E-Fatura, uluslararası ticarette alıcı ve satıcılara kolaylık sağlamaktadır. Yurt dışına yapılan satışlarda müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve düzenlenmesi gereken belge ihracat faturası olarak tanımlanmaktadır. İhracatta E-Fatura çeşitlerinde ihracat, yolcu beraber ve MYS olmak üzere 3 ayrı E-Fatura süreci bulunmaktadır. Her fatura türünün kendine özgü senaryoları bulunmaktadır. İhracatta E-Fatura uygulamaları hakkında detaylı bilgilere bu içeriğimizde yer vereceğiz.


E-İhracat Faturası Nedir?

 



Yurt dışına yapılan satışların karşılığında düzenlenerek Gümrük Çıkış Beyannamesi ile ihracat faturası gönderilir. E-İhracat faturası nedir, yakından inceleyelim.

E-Fatura uygulamasına kayıtlı olan satıcıların ihracat e yolcu beraberi eşya ihracatı işlemlerinde 1/7/2017 tarihinden itibaren E-Fatura düzenleme zorunluluğu başlamıştır.

Mal ihracatında sorunla karşılaşılmaması, gümrükleme ve faturama işlemlerinin sorunsuz bir şekilde karşılaşılmaması için E-Fatura uygulamalarının kullanılması gerekir.  

Mikro ihracat için kullanılan faturalarda E-Arşiv fatura düzenlenmesi gerekir. Makro ihracatlarda ürünün ağırlığı en fazla 300 kg veya ürün bedeli 15.000 avrodan az ise makro ihracat olarak kabul edilir. 


E-İhracatta fatura kesme gibi benzer resmi işlemlerde bazı aksaklıklar olabilir. E-İhracat faturası için gereken bazı prosedürleri yakından inceleyelim. 


İhracatta E-Fatura Nasıl Kesilir?

 



İhracat işlemlerinde E-Fatura mükellefi olan satılar, elektronik ortamda fatura kesmek zorundadır. İhracatta E-Fatura nasıl kesilir? İhracatta E-Fatura, entegratör firma veya Gelir İdaresi Başkanlığı (G.İ.B) portalı tarafından ve fatura tipi ihracat olarak düzenlenmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen bilgiler kontrollerden başarılı olarak geçtiğinde gümrük sistemlerine geçiş yapacaktır.Gümrük sistemlerinde detaylı olarak incelenen bilgiler eksik olması durumunda uyarı mesajları ile kullanıcılar bilgilendirilir. 


İhracatta E-Fatura kullanmak için mühür gerekiyor. Sonrasında entegratör firmalar veya Gelir İdaresi Başkanlığı dijital platformunda başvuru yapılarak entegratörlerden birisi tercih ediliyor. 


E-İhracat fatura içerisinde, ürünlerin satış bedeli, birim fiyatı, miktarı, teslim şartı, teslim ve ödeme yeri, malın gönderilme şekli (hava yolu, kara yolu, demiryolu, deniz yolu vb.), satıcı bilgileri, gümrük takip numarası, ödeme için hesap numarası, ödeme kanalı gibi bilgilerin bulundurulması zorunlu tutulmaktadır. E-İhracat fatura KDV'siz E-Fatura olarak düzenlenir.  


E-İhracat Faturası Nasıl İptal Edilir?

 



İstenilen evrakların ve bilgilerin tamamlanmaması halinde satıcıya geri bildirim gönderilir ve düzeltilmesi gereken hususlar aktarılır. E-İhracat faturası nasıl iptal edilir, sorusu sıkça sorulan sorulardan bir tanesidir. İhracat E-Fatura sistemi içerisinde işlemin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. 


Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başarılı olarak gönderilen ve referans numarası alan faturalarda, tescil aşamasına kadar GTB Tek Pencere Portalına girilerek e-İhracat fatura iptali yapılabilir. Bununla birlikte tescil aşamasında RED cevabı alınırsa fatura iptal edilmiş olur. Bu durumda yeniden faturanın düzenlenmesi ve yeniden gönderilmesi gerekmektedir. Gümrük beyannamesinde yer alan mevcut bilgilerde eksiklik veya yanlışlık varsa E-İhracat süresi uzayabilir veya iptal olabilir. 


E-İhracat Faturası Kimler İçin Zorunludur?

 



E-İhracat fatura düzenleyen mükellefler ve personellerin mevzuatta yer alan kurallara uyulması önemlidir. E-İhracat faturasında bulunması gereken bilgilerin yanlış beyanında cezai işlem uygulanmaktadır. E-İhracat faturası kimler için zorunludur? 


İhracat veya tax-free faturalarının e-fatura olarak düzenlenip gönderilmesi yalnızca e-fatura kayıtlı kullanıcısı olanlar için 01.07.2017 tarihinden itibaren zorunludur. E-Fatura uygulamasına girme zorunluluk şartlarını taşımayan ihracat veya tax free faturası düzenleyen mükellefler, bu tarihten sonra da matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edecektir.


 

İhracat ve ithalat yapmak isteyen firmaların işlemlerini kolaylaştırmak için GoTradeGo alanında uzman ve tecrübeli dış ticaret uzmanlarını firmalar ile buluşturmaktadır. GoTradeGo sayesinde dış ticaret uzmanlarına hızlıca ulaşabilir ve gelirlerinizi arttırmaya başlayabilirsiniz. İhracat hakkında daha fazla bilgi almak için blog içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp