Bireysel İhracat Kimler Yapabilir? Bireysel İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Blog

image

Bireysel İhracat Kimler Yapabilir? Bireysel İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Küreselleşen tüm dünyada ürün ve hizmet alışverişi oldukça artmaktadır. Teknolojinin gelişmesi sayesinde deniz, hava ve karayolları lojistiği oldukça gelişti ve ürünlerin ulaşım süreleri oldukça kısaldı. Aynı zamanda internetin yaygınlaşması ile tüm dünya üzerinde müşteri bulmak, ithalat ve ihracat yapmak hem hizmet hem de ürün ticareti için kolaylaştı. Ülkemizde ve dünyada ticaret yapmak ve bireysel ihracat yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda GoTradeGo olarak bireysel ihracat hakkında bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.


Bireysel İhracat Kimler Yapabilir?



İhracat ve ithalata duyulan ilgi, şahıs ve firmaların ihracat yapmak için girişim ve çabaları son yıllarda artış göstermektedir. Global iletişim, satış, pazarlama ve lojistik süreçler kolaylaştıkça ve maliyetler düştükçe, ülkeler arasında dış ticareti düzenleyen prosedürler kolaylaştıkça ihracat yapmak, ihracata başlamakta daha kolay hale geliyor. Bireysel ihracat kimler yapabilir, sorusu herkesin merak ettiği bir husustur.

İnternet üzerinden ilan verilebilen, satış yapılabilen sitelerin artışıyla artık kendi el emeğiyle evinde bir şeyler imal eden bir şahıs bile, özel kişi kimliğiyle yani bir firma sahibi dahi olmadan, dünyanın öteki ucundan bir müşteri bulup ürünlerini satabiliyor.

Bireysel ihracat, küçük girişimciler için minimum masraflarla global pazarda iş yapabilme imkanı, küçük şirketler için büyüme fırsatları, büyük firmalar için, yerel pazarda yaşanan ekonomik krizler ve durgunlukları farklı ülkelere ve şehirlere mal taşarak aşma şansı sunmaktadır. E-İhracat Yapacaklara 3 Öneri içeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Bireysel İhracat Yapabilmek İçin Şirket Kurmak Gerekli Mi?



Girişimciler veya küçük işletmeler döviz kazanmak, yurtdışına mal satmak ve ticaret yapmak için ihracat planı oluşturarak ihracat yapabilirler. En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de bireysel ihracat yapabilmek için şirket kurmak gerekli mi, sorusudur.

Vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişiler ihracat yapabilirler. Gerçek kişi, yani şirket sahibi olmayan herhangi bir kişi, vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine vekalet vererek ve bulunduğu bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olduktan sonra ihracat yapmasına herhangi bir engel yoktur.

Gerçek kişiler ihracat yapabilir ve gümrük mevzuatlarına uygun hale gelir. Bir şahıs şirketi kurularak ihracat yapmak oldukça avantajlı olacaktır. Şahıs şirketi olarak bireysel ihracat yapıldığında vergiler düzenli olarak ödenebilir. Bu şekilde KDV iadesi alabilir ve devletin ihracatçı firmalara sağladığı çeşitli desteklerden de faydalanabilirsiniz. Diğer yandan, ihracat hedefi olan bir kişinin, en azından bir şahıs şirketi kurarak, müşterilerinin bir firma ile muhatap olduğunu görmeleri, güvenilirlik ve devamlılık açısından önemlidir.

 

Bulunduğunuz bölgede yer alan ve ürün grubuna uygun ihracatçı birliğine kayıt yaptırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Türkiye'nin En Önemli İhracat Ürünleri


Bireysel İhracat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?



Bireysel ihracat yapmak istediğinizde malların cins, isim, miktar, birim satış fiyatı, teslimat şekli ve toplam tutar bedeli gibi belgelerin beyan edilmesi için ihracat yaparken ilk olarak ticari faturaların düzenlenmesi gerekir. Detaylı olarak baktığımızda bireysel ihracat için gerekli belgeler nelerdir?

 

Orijinal Fatura: sözleşmesinin belgelenmesi ve sözleşmenin elle tutulur olduğuna dair kesin kararına varıldığı belge orijinal fatura olarak adlandırılır.

Konsolosluk belgesi: yabancı ülkelere sevk edilecek olan mal veya malların menşeinin ortaya çıkartılmasını amaçlayan, ülke konsolosluğu tarafından onay alması gereken belgedir.

Proforma Fatura: Proforma fatura, teklif niteliği taşıyan bir fatura türüdür. Herhangi bir mali yükümlülük taşımaz.

 

Navlun Fatura: CF ve CIF satışında satıcılar tarafından ödenmesi gereken bu faturalar malın satış faturası ile mal bedelinin belirlenmesinde yer alır.

 

Koli Müfredat Belgeleri: İhraç yapılacak olan yüklü miktardaki malların fiyatı ve konteynırlardaki kaplayacağı yer ile ambalajlarının belirtildiği listeler koli müfredat belgeleri olarak adlandırılır.

İlk kez ihracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, bulundukları bölgede faaliyet gösteren ihracatçı birliğine başvuru yapmaları gerekir.

 

GoTradeGo ile bireysel ihracat yapmak isteyen girişimcilere, bireylere, küçük işletmelere doğru pazarı ve müşteriyi bularak süreci ilerletmekte, ithalat yapmak isteyenler için ise kaliteli ürünü en uygun fiyata bularak; destek oluyoruz. 

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp