Uluslararası Marka Tescili

Blog

image

Uluslararası Marka Tescili

Uluslararası Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

Ticari faaliyetler gerçekleştirirken marka tescili hayati önem taşıyan bileşenlerden bir tanesidir. Çünkü söz konusu ürünlerin şirketinize aidiyetinin en önemli ispatıdır.

 

Tüm bunların yanında tescillenmiş bir markanın ülke sınırları içerisinde ve dışarısında işletmeniz adına birçok faydası da olur. Örnek vermek gerekirse, devlet teşviklerine başvurabilir, kalite belgeleri alma hakkı kazanabilir hatta, şirketinizin internet sitesi alan adına com.tr gibi tescilli bir uzantı dahi edinebilirsiniz.

 

Öte yandan marka tescilinin zorunlu kılındığı birçok sektör de söz konusudur. Gıda, ilaç sanayi gibi alanlarda devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir.

 

Genel olarak marka tescilini özetlemişken bir de uluslararası marka tesciline değinmek gerek.

 

Uluslararası Marka Tescili Nedir?

Markanızı tescilli hale getirdiğinizde edindiğiniz avantajlar genel manada kendi ülkeniz sınırları içerisinde geçerli olacaktır. Bu yüzden bu avantajları çoğaltmak ve tescilin kapsamını artırmak adına yurt dışı marka tesciline ihtiyacınız olacaktır. Bu sayede markanızı uluslararası çapta hukuki olarak koruma altına almış olursunuz.

 

Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Yurt dışı marka tescili iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan bir tanesi ülkesel başvurular iken, diğeri de topluluk tescil başvuruları şeklindedir.

 

Yurt dışı marka tescili, markanın korunması adına oldukça önemlidir. Bu tescil sayesinde markalar ticari faaliyet gösterdikleri ülkelerin sınırları içerisinde de korunma hakkı elde etmiş olurlar. Bu da markanız adına prestij ve tüketici nezdinde güvenilirlik şeklinde algılanır.

 

Söz konusu korunma neleri kapsıyor diye merak ediyorsanız; ülke içerisinde bulunan ürünlerin toplatılması, hizmetlerin engellenmesi veya cezai yaptırım, kurumunuz aleyhinde açılacak tazminat davalarını bu tescil engeller. Bu tür avantajlar beraberinde, uluslararası çapta rekabete dahil olmanız konusunda size imkan tanır.

 

“Uluslararası Marka Tescili usulen nasıl yapılır?” sorusunu cevaplayacak olursak, Madrid Sisteminin avantajlarına değinmemiz gerekir. Madrid sistemi (1999 yılında ülkemiz tarafından dahil olunmuş bir ticaret protokolüdür) emsal bir sistem olup, tek bir dilde hazırlanan başvuru formunu dolduran marka sahipleri, birden fazla ülkede markasını koruma altına alma hakkını elde eder.

 

Onun haricinde;

1- Markanızın kendi ülkeniz sınırlarında tescil edilmesi gerekir.

2- Marka kendi ülke sınırları içerisinde 5 yıl dolmadan hükümsüz kaldığı takdirde, uluslararası marka tescili de geçerliliğini yitirir.

 

Evraklar konusuna geçecek olursak;

 

●     Marka Tescil ücretinin ödendiğini gösteren belge,

●     Yurt dışı marka tescili ile ilgili olarak İngilizce olarak derlenmiş ve WIPO tarafından sağlanmış MM2 formu,

●     ABD için de başvuru düşünülüyorsa MM2’ye ek olarak MM18 formu da hazırlanmalıdır. Zira marka işlemleri sözleşmesi başta olmak üzere;

-       başvuru formu,

-       vekaletname,

-       başvuru ücret makbuzu,

-       ticari sicil belgesi onaylı sureti

gerekir.

 

Yurtdışı Marka Tescili Çeşitleri Nelerdir?

 

• Uluslararası marka tescili (Madrid Protokolü Sistemi)

• Topluluk marka tescil sistemi

• Ulusal marka tescili

• Bölgesel marka tescili

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp