Dış Ticarette Sıkça Kullanılan Terimler

Blog

image

Dış Ticarette Sıkça Kullanılan Terimler

Dış Ticarette Sıkça Kullanılan Terimler

 

Dış ticaret söz konusu olduğunda hangi ülke ile işlem yaptığınız fark etmeksizin karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek olan birtakım terimlerle karşılaşmanız mümkündür. Sizler için en sık kullanılan terimleri derledik.

 

INCOTERMS (uluslararası ticari terimler) kategorilere göre listelenir.

 

Örneğin;

-       F ile başlayan terimler, birincil nakliye maliyetinin satıcı tarafından ödenmediği gönderileri ifade eder,

-       C ile başlayan terimler, nakliye ücretini satıcının ödediği gönderilerle ilgilidir.

-       E ile başlayanlar, mallar tesislerinden ayrılmaya hazır olduğunda bir satıcının sorumlulukları yerine getirildiğinde ortaya çıkar.

-       D terimleri, mallar belirli bir noktaya ulaştığında göndericinin/satıcının sorumluluğunun sona erdiği gönderileri kapsar. Gönderiler bir ülkeye taşındığından, D terimleri genellikle bir gümrük komisyoncusu ve bir nakliye komisyoncusunun hizmetlerini içerir. Buna ek olarak, D terimleri aynı zamanda hemen hemen tüm limanlarda bulunan iskele veya yanaşma ücretlerini ve her bir ücretten kimin sorumlu olduğunu belirlemeyi de ele alır.

 

Gelin bir de diğerlerine bakalım

 

EX-Works

 

Bir EX-Works işleminde, mallar temel olarak göndericinin/satıcının fabrikasında veya deposunda teslim alınmak üzere hazır hale getirilir ve mal, alıcının nakliye firmasına teslim edildiğinde "teslimat" gerçekleştirilir. Alıcı, nakliyecisi ile sigorta, ihracat izni ve diğer tüm evrak işleriyle ilgili düzenlemeler yapmaktan sorumludur.

 

FOB

En sık kullanılan ve yanlış kullanılan dış ticaret terimlerden biri olan FOB, göndericinin/satıcının malı limana veya belirlenen çıkış noktasına taşımak için nakliye ileticisini kullandığı anlamına gelir. Yükün karadaki hareketini tanımlamak için sıklıkla kullanılmasına rağmen, FOB özellikle malların okyanus veya iç su yoluyla taşınmasını ifade eder. "Teslimat", gönderici/satıcı malları alıcının nakliyecisine teslim ettiğinde gerçekleştirilir. Alıcının sigorta ve nakliye sorumluluğu aynı anda başlar.

 

FCA

Bu tür bir işlemde, nakliyeyi düzenlemek satıcıya aittir, ancak risk ve masraf alıcıya aittir. FOB'da nakliye komisyoncusu veya nakliyeci alıcının seçimiyken, FCA'da satıcı nakliye acentesini veya nakliyeciyi seçer ve onunla çalışır. "Teslimat" önceden belirlenmiş bir liman veya varış noktasında gerçekleştirilir ve Sigortadan alıcı sorumludur.

 

FAS

Bu işlemlerde tüm nakliye masrafları ve malın kaybolma riski alıcıya aittir. FAS, göndericinin/satıcının, geçmişteki uygulamaların tersine, ihracat için malları gümrükten çekmesini gerektirir. Bu şartlarla satış yapan şirketler, malları ihracat için gümrükten çekmek için genellikle nakliye komisyoncularını kullanır. "Teslimat"Â, mallar sigorta ve nakliye için Alıcı Nakliyeciye teslim edildiğinde gerçekleştirilir.

 

CFR

Eskiden CNF (C&F) olarak bilinen bu terim, iki farklı ve ayrı sorumluluğu tanımlar - biri "C" malının fiili maliyeti ile ilgilenir ve diğeri "F", önceden belirlenmiş bir varış noktasına navlun ücretlerini ifade eder. Malları kapısından varış limanına teslim etmek göndericinin/satıcının sorumluluğundadır. "Teslim"Â bu sırada gerçekleştirilir. Menşe limanından veya sevkiyat limanından alıcının kapısına kadar sigortayı karşılamak alıcının sorumluluğundadır. Göndericinin nakliyeden sorumlu olduğu göz önüne alındığında, nakliyeci de nakliyeciyi seçer.

 

CIF

Bu düzenleme CFR'ye benzer, ancak alıcının seyahatin deniz aşaması için malları sigortalaması yerine, gönderici/satıcı malı sigortalayacaktır. Bu düzenlemede satıcı genellikle ileticiyi seçer. Yukarıdaki "Teslimat" varış limanında gerçekleştirilir.

 

CPT

CPT işlemlerinde, gönderici/satıcı, CIF ile aynı yükümlülüklere sahiptir, ayrıca satıcının mallar yoldayken alıcıyı sigortalı olarak adlandırarak kargo sigortası yaptırmak zorundadır.

 

CIP

Bu terim öncelikle çok modlu taşımacılık için kullanılır. Taşıyıcının sigortasına dayandığından, göndericinin/satıcının yalnızca minimum teminat satın alması gerekir. Bu özel anlaşma yürürlükte olduğunda, Freight Forwarder'lar genellikle taşıyıcı olarak hareket eder. Alıcının sigortası, mallar Nakliyeciye teslim edildiğinde geçerlidir.

 

DAF

Burada satıcının sorumluluğu, malları genellikle bir sınır geçiş noktası olan belirlenmiş bir sınıra götürmesi ve ihracat için gümrükten çekmesi için bir nakliyeci tutmaktır. "Teslimat"Â bu sırada gerçekleşir. Alıcının sorumluluğu, malları ihracat için gümrükten çektikten sonra teslim almak, sınır ötesi taşımak, ithalat için gümrükten çekmek ve teslimatı gerçekleştirmek için nakliyecisiyle birlikte ayarlamaktır. Çoğu durumda, alıcının nakliyecisi, yabancı toprakların ötesindeki sınırda malları kabul etme görevini üstlenir.

 

DES

Bu tür translarda Malları varış limanına götürmek veya nakliyeciyi kargoyu temizlenmemiş olarak varış limanına taşımak için görevlendirmek satıcının sorumluluğundadır. "Teslimat"  bu sırada gerçekleşir. Gemi yanaştıktan sonra oluşan varış ücretleri alıcının sorumluluğundadır.

 

DEQ

Bu düzenlemede, gümrük ve harçlardan alıcı/alıcı, malın rıhtım, rıhtım veya varış limanına tesliminden satıcı sorumludur. Önceki uygulamanın tersine çevrilmesi durumunda, alıcı ayrıca gümrükleme işlemlerini de düzenlemelidir.

 

DDP

DDP terimleri, intermodal veya kurye tipi gönderilerde kullanılma eğilimindedir. Bununla birlikte, gönderici/satıcı, malların üretim tesisinden alıcı/alıcının kapısına taşınmasıyla ilgili tüm görevlerden sorumludur. Malları sigortalamak ve vergi ve harçların ödenmesi de dahil olmak üzere tüm masraf ve riskleri üstlenmek göndericinin/satıcının sorumluluğundadır.

 

DDU

Bu düzenleme, gümrük, harç ve vergilerden alıcının sorumlu olması dışında temelde DDP ile aynıdır.

Cevapla

E-Posta Adresiniz yayınlanmayacak. Bu alan gereklidir *

Whatsapp